Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

EU:n voimatrio: Saksa, Saksa ja Saksa

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Parin viime vuoden aikana Euroopan maiden hierarkia on tullut selväksi. Saksa ei ehkä päätä kaikkea yksin, mutta sen yli ei kävellä.

Saksan mahti näkyy esimerkiksi siinä, miten EU suhtautuu Venäjään. EU otti Venäjän-vastaiset pakotteet käyttöön sen jälkeen, kun Saksan liittokansleri Angela Merkel oli saanut tarpeekseen turhista keskusteluista Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa. Merkel hankki maassaan talouden nokkamiesten ymmärryksen Venäjänvastaisille toimille ja kertoi, mitä EU seuraavaksi tekee.

Kuluneella viikolla Ranskan presidentti François Hollande väläytteli mahdollisuutta purkaa Venäjän-vastaisia pakotteita. Eräs EU-maan pääministeri kuvasi asetelmaa siten, että pakotteet kiristyvät, jos Merkel niin haluaa. Pakotteita puretaan, jos Merkel niin haluaa, hän lisäsi.

Venäjällä tämä ymmärretään oikein hyvin. Putin pitää yhteyttä Merkeliin ja – jos aikaa jää – muihin eurooppalaisiin päättäjiin.

Saksan ylivalta näkyy myös siinä, miten Kreikan tilannetta setvitään.

Vasemmistopuolue Syriza johtaa Kreikassa mielipidetiedusteluja pari viikkoa ennen parlamenttivaaleja. Syrizan puheenjohtaja Alexsis Tsipras haluaa lievennyksiä Kreikalta vaadittuun talousohjelmaan. Hän haluaisi velkarasitukseen kevennyksiä, mutta samaan aikaan Tsipras haluaa pitää maansa euroalueen jäsenenä.

Vääntöä ei käydä Tsiprasin ja vaikkapa EU-komission puheenjohtajan Jean-Claude Junckerin kanssa. Eikä Hollanden kanssa. Ei suoraan myöskään Euroopan keskuspankin pääjohtajan Mario Draghin kanssa.

Vastapuoli on Saksa ja Merkel. Tsipras tinkaa etuuksia ja Saksa vastaa kaksikärkisellä viestillä. Saksa kertoo julkisesti, että Kreikka tulee pitää euroalueessa mukana. Samaan aikaan hallinto vuotaa tietoja, joiden mukaan Saksa valmistautuu siihen, että Kreikka putoaa pois yhteisvaluutasta. Saksa siis vinkkaa, että pitää mennä pois, jos eurossa on paha olla. Se olisi Kreikalle tuhoisa tie.

Saksa tekee selväksi, että jos Kreikka haluaa pankkiensa pysyvän kriisin hetkellä autettavien pankkien listalla, Kreikka pitää kiinni lupauksistaan. Eikä julkisten velkojen leikkauksista päätetä Ateenassa, Berliinistä kuului. Tällä viikolla Hollande huikkasi Merkelin helmoista, että juuri niin.

Kun Euroopan keskuspankki pohtii pari päivää ennen Kreikan vaaleja euroalueen tukitoimiaan, rajoite ei ole raha vaan Saksa. Jos deflaation uhkaan tehoaa rahan painaminen – valtionlainojen ja yrityslainojen runsaskätinen ostaminen – ja EKP:llä on painokone, niin valintahan on selvä. Nein, kuuluu Saksasta.

Saksan perustuslakituomioistuin on jo antanut keltaisen kortin. Maan hallitus ei saa ottaa lisää sellaisia euroalueeseen liittyviä taloudellisia vastuita, joihin Saksan parlamentaarinen valta ei yllä. Tämä kortti takataskussaan Saksa ja saksalainen EKP:n neuvoston jäsen, Saksan keskuspankin pääjohtaja Jens Weidman takovat muiden päättäjien päähän, että helikopteriraha ei auta eikä keskuspankin pidä asettua ehdoin tahdoin valtionlainojen ostoilla politiikan vangiksi. Saksa voidaan jyrätä EKP:ssä, mutta kaikki tietävät, että saksalaisen ja hänen lompakkonsa väliin ei pidä asettua.

Euroopan velkakriisin syövereissä otetun tiukan talouspolitiikan ylivartija on Saksa. Muualla jo kaipaillaan löysempää otetta ja toivotaan Saksan elvyttävän kotimarkkinoitaan. Saksa ei innostu uusista tuulista.

EU:n voimatandem toimii nykyisin niin, että Ranska polkee ja Saksa ohjaa.

Ranskan presidentti Hollande on menettänyt suosionsa, hallitus toimii kuin rampa ankka, ja molemmat pääpuolueet ovat hajalla, kun vuoden 2017 presidentinvaalit ja parlamenttivaalit lähestyvät. Samana vuonna pidetään Saksan liittopäivävaalit, eikä Merkelin kristillisdemokraatteja uhkaa vaaleissa näillä näkymin mikään.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat