Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Väkivalta ei saa horjuttaa lehdistön vapautta

Pääkirjoitus
 
Andrew Heslop

Meidän on puolustettava entistä päättäväisemmin niitä arvoja, joita vastaan Pariisin terrori-isku oli suunnattu.

Tilastot ovat hälyttäviä: ensin 61 kuollutta, sitten 70, 74, 47, 44 ja 74. Niin moni journalisti kuoli työssään vuosina 2009–2014. Vuodesta 1992 lähtien uhreja on – varovaisimpien arvioiden mukaan – yli 1 100.

Heti uuden vuoden alussa Charlie Hebdo -lehti ja koko Ranska surevat kymmentä journalistia ja kahta samassa hyökkäyksessä kuollutta poliisia. Valitettavasti luku nousee vuoden edetessä varmasti.

Kun journalisteja murhataan, koko yhteiskunnan pitäisi tuntea kipua. Herättäisikö Pariisin isku viimein ymmärtämään, että jokainen hyökkäys journalisteja kohtaan kohdistuu kaikkiin kansalaisiin.

Hyökkäys oli äärimmäinen esimerkki siitä karusta ja usein väkivaltaisesta todellisuudesta, jossa tuhannet uutistoimittajat ja -kuvaajat elävät ympäri maailman.

Jemeniläisille, syyrialaisille, irakilaisille, pakistanilaisille, meksikolaisille ja lukemattomissa muissa maissa työskenteleville journalisteille tämä on liiankin tuttua. Nyt hyökkäys vain tapahtui maassa, joka monikulttuurisen identiteettinsä haasteista huolimatta on sitoutunut uskomaan erilaisuuteen – vapauteen, veljeyteen ja tasa-arvoon. Nyt vihan ilmapiiri saavutti myös Euroopassa sijaitsevat toimitukset.

Surressamme toivon, että kaikki eurooppalaiset tajuaisivat, kuinka hauraiksi vapautemme ovat käyneet. Kenen tahansa tappaminen missä tahansa vain siksi, että surmatyön kohde toteutti ilmaisunvapauttaan, on irvikuva vapaudesta. Sillä ei ole merkitystä, onko paikkana Pariisi, Sanaa tai Bagdad.

Selviämme järkytyksestä vain puhaltamalla yhteen hiileen. Usein uhan tajuaa kunnolla vasta, kun jotain tapahtuu omassa lähiympäristössä – siitä kertoo lukuisten traagisten toimittajasurmien jääminen huomiotta vuosien varrella.

Pariisin isku osui demokratian ytimeen, myös kehittyviin demokratioihin ympäri maailman. Charlie Hebdo on peloton, tyyni ja järkkymätön media, jonka poliittinen satiiri on terävää ja yhteiskunnallinen kommentointi pureutuu syvälle pinnan alle. Hyökkäys oli suunnattu perimmäisiä arvojamme vastaan.

Eurooppa on pysynyt niin pitkään rauhan tiellä siksi, ettemme tuomitse muita enempää kuin itseämme. Tästä filosofiasta on tullut eräänlainen edistyksen korkein mittari. Olemme oppineet kunnioittamaan erilaisuutta siinä määrin, ettemme poikkea missään tilanteissa säännöstä: "En ehkä pidä sanomastasi, mutta puolustan kuolemaani asti oikeuttasi ilmaista mielipiteesi."

Terrori-isku voi repiä auki Euroopan vanhoja jakolinjoja. Liitosten natina on viime aikoina voimistunut. Äärisuuntaukset – poliittiset, taloudelliset, kulttuuriset ja uskonnolliset – pyrkivät hyödyntämään Euroopan yhtenäisyydessä havaitsemiaan säröjä. Ne yrittävät ajaa ihmiset takaisin katkeruuden, vihan ja lahkolaisuuden noidankattilaan.

Eurooppa on menestynyt nimenomaan moninaisuutensa ja erojensa ansiosta. Mikään uskonnollinen, taloudellinen, poliittinen tai muu oppi, joka ajaa yksisilmäistä käsitystä eurooppalaisuudesta, ei saa kansalaisia puolelleen – ei varsinkaan, jos oppia ajetaan väkivalloin.

Jos usko vapauteen horjuu väkivallan edessä, journalistien velvollisuus on muistuttaa kipeästä historiasta. Journalismin pitää viitoittaa tulevaisuus niiden arvojen pohjalta, joiden puolesta niin moni taisteli ja kuoli ennen modernin Euroopan syntyä.

Pariisin iskun kaltaisilla hyökkäyksillä pyritään hyödyntämään uskonto- ja kulttuurieroista kumpuavia pelkoja. Emme saa antaa niille periksi. Emmekä saa vastata pelkoon vaatimalla tiukempia lakeja, jotka kääntyisivät kriittisen median vaalimia vapauksia vastaan. Yhdysvalloissa vuoden 2001 terrori-iskujen jälkeen säädetty Patriot Act osoittaa, että vapauksia voidaan uhata monelta suunnalta.

Reaktiota terroriin on syytä pohtia rauhassa. Ensin on aika surra, sitten miettiä seuraavaa siirtoa.

Ääriainesten tekoja ei voi ennustaa tai estää, mutta omaa vastaustamme niihin voimme säädellä. Juuri nyt tärkeintä on torjua pelko, jota hyökkääjät halusivat levittää.

Uhrit kuolivat vääristyneen maailmankuvan marttyyreinä – eivät profeetan, aatteen tai uskonnollisten näkemysten edestä. Olemme velkaa niille, jotka elivät vapauden nimeen ja kuolivat vapauden uskollisimpina vaalijoina.

Andrew Heslop
Kirjoittaja on johtaja Maailman sanomalehtien ja lehdenkustantajien liitossa (WAN–IFRA).

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat