Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Naisen metri on 92 senttiä ja sixpackissa kaksi tölkkiä

Pääkirjoitus
 
Ari Kinnari Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n kuvasta ja designista vastaava toimituspäällikkö.

Tammikuun Kuukausiliitteen juttu sukupuolten palkkaeroista paljasti, miten vaikeaa tilastojen vertailu on. Maailma ei ole muuttujaton.

Tasa-arvon nimissä esitän muutaman vähemmälle huomiolle jääneen epäkohdan. Samassa tehtävässä ja samassa yrityksessä toimivan suomalaisen naisen ja miehen pituudessa on merkittävä ero: naisen keskipituus on 164 ja miehen 178 senttimetriä. Naisen metri on siis vain 92 prosenttia miehen metristä. Viime vuosikymmeninä naisten pituuskehitys on ollut lupaavaa, mutta myös miesten mitta on kehittynyt suunnilleen samaa tahtia, mikä on pitänyt eron lähes ennallaan.

Pituusero on vain jäävuoren huippu. Esimerkiksi väestön keskipainoja vertailtaessa naisen kilo on ainoastaan 793 grammaa. Tähän on vaikuttanut osaltaan, että Suomessa jako naisten ja miesten ruokiin on yhä vahva.

Alkoholin kulutuksessa sukupuolten ero repeää suorastaan räikeäksi. Naisen sixpackissa on vain kaksi tölkkiä olutta, ja toinen niistäkin on vajaa.

Urheilussa epätasa-arvo on jatkuvaa. Esimerkiksi naisen maraton on vain 38 kilometriä pitkä, jos maailmanennätysaikaa verrataan vastakkaisen sukupuolen ennätykseen.

Yksi tilastokummajainen urheilulajeihin sisältyy, ja se on kiekonheitto. Siinä naisten maailmanennätys on absoluuttisesti lähes kolme metriä pidempi kuin miesten. Tosin heittäjä oli itäsaksalainen, joten sukupuolesta ei ole aivan täyttä varmuutta.

Vapaa-ajan aktiviteeteissakin löytyy eroja. Jos miehen saunavuoro kestää tunnin, nainen lähtee löylyistä noin kolmen vartin jälkeen. Television katselussa erot ovat pienemmät. Naisen Emmerdale kestää vain reilun minuutin vähemmän kuin miehen jakso.

Ihan kaikessa nainen ei sentään ole altavastaajana. Elinaikavertailussa nainen vetää pitemmän korren, sillä keskimääräisen iän mukaan laskettuna miehen vuosi kestää vain vajaat 340 vuorokautta.

Naisen vuotta jonkin verran lyhyempi vuosi saattaa selittää, miksi isän keskimääräinen lapsenhoitotunti kestää vain 27 minuuttia. Kotitaloustöissä, kuten siivouksessa ja muissa perheen askareissa, miehen tunti kestää vielä vähemmän: vajaat 24 minuuttia.

Lähteet: Tilastokeskus ja muut tutkimuslaitokset, joiden materiaalista on saatu muokattua ennakkoasennetta vastaava tulos.

Ari Kinnari ari.kinnari@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n kuvasta ja designista vastaava toimituspäällikkö.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat