Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kymmenen vuoden mittainen hiihtolenkki

Pääkirjoitus
 
Unto Hämäläinen
Unto Hämäläinen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Kuukausiliitteen toimittaja.

Presidentti Sauli Niinistön uudenvuodenpuheesta oli kulunut tunti, kun napsautin painiketta "Julkaise". Blogiini ilmestyi kirjoitus, postaus, jossa ruodin presidentin puhetta. Blogiani julkaistaan HS:n verkkosivulla.

Postauksen lopussa pyysin lukijoilta kommentteja blogin keskustelupalstalle ja esitin "päivän hyvän kysymyksen". Ensimmäisen kommentin lähetti Heikki Ollila Kangasalta. Presidentin puhe oli kuulemma "erinomainen". Se ei ollut yllätys, sillä Niinistö ja Ollila olivat yhtä aikaa kansanedustajia.

Myös Markku Laukkanen, entinen kansanedustaja hänkin, kiitteli puhetta ja puntaroi, mitä presidentin vihjaisut mahtoivat tarkoittaa.

Raimo Kantola ja Matti Viialainen selvittivät taustaa "Liisan listalle", josta presidentti mainitsi lyhyesti puheessaan. Paljastui, että kansanedustaja Liisa Jaakonsaaren nimissä esitetty valtion menojen säästölista olikin huolella suunniteltu poliittinen operaatio, jolla pohjustettiin Sdp:n nousua hallitusvaltaan vuoden 1995 vaalien jälkeen.

Kantola ja Viialainen tietävät, mitä kirjoittavat, sillä he olivat 1990-luvun puolivälissä näköalapaikoilla. Kantola oli SAK:n johtaja ja Viialainen oli vasemmistoliiton puoluesihteerinä pukkaamassa puoluetta hallitukseen.

Presidentin puheesta julkaistiin 39 kommenttia. Puhe sai paljon kehuja. Tosin muutamat kommentit olivat murhaavia.

Blogin pitämisestä on jo kertynyt kokemusta. Ensimmäisen kerran Perässähiihtäjä-blogi avautui syyskuussa 2005. Kymmenen vuoden hiihtolenkki on pian takana.

Blogi on avautunut ja sulkeutunut monta kertaa. Alun perin sen piti olla avoinna vain vuoden 2006 presidentinvaalien aikana. Silloin blogista tuli niin suosittu keskusteluareena, että siellä julkaistiin tuhansia kommentteja.

Bloginpitäjälle kokemus oli niin rankka, että sulkiessani blogin vaalien jälkeen päätin, etten avaa sitä ikinä.

Vuodessa mieli muuttui. Vuoden 2007 eduskuntavaaleissa Perässähiihtäjä oli taas mukana, ja blogi on siitä alkaen herätetty henkiin kaikkien vaalien alla.

Kun viime keväänä avasin blogin kahdeksannen kerran, päätin, että olkoon saman tien auki toimittajan urani loppuun asti. Lopullinen päivämäärä ei ole vielä tiedossa.

Perässähiihtäjän idea on hyvin yksinkertainen. Me yritämme keskustella järkiperäisesti yhteiskunnallisista kysymyksistä. Puhutaan siis politiikkaa. Se on aika tylsä aihe. Onneksi muualla sosiaalisessa mediassa on runsaasti tarjolla mielenkiintoisempia aiheita.

Edellä mainitut nimimiehet eivät ole olleet blogini vakituisia keskustelijoita. Nyt aihe sattui kiinnostamaan, ja niin he tarttuivat kynään. Jokainen kirjoitus otetaan ilolla vastaan.

Keskustelupalsta elää kuitenkin vakituisen kommentaattorikunnan varassa. Kommentaattorit ovat valppaita ja aikaansa seuraavia suomalaisia, jotka kirjoittavat omalla tyylillään ja omasta näkökulmastaan.

Jotkut kirjoittavat vain Perässähiihtäjän kommenttipalstalle. Toiset ahkeroivat muillakin keskustelupalstoilla. Monilla on oma bloginsa, josta on mukavaa poiketa naapurin pöytään juttelemaan.

Tällä viikolla olemme keskustelleet perussuomalaisista. Keskustelu suorastaan ryöpsähti liikkeelle. Kommentaattorit pohtivat Timo Soinin ja Jussi Halla-ahon sanailua siitä, pitäisikö perussuomalaisten puhua enemmän vai vähemmän maahanmuuttopolitiikasta.

Jussi Halla-aho tuli muutaman tunnin päästä keskusteluun mukaan ja sähköisti tunnelmaa.

Silloin tällöin kommenttipalsta joutuu propagandaiskun kohteeksi. Havahduin viime syksynä uuteen ilmiöön: niin sanotut trollit olivat liikkeellä ja yrittivät ujuttaa Venäjä-mielisiä näkemyksiään palstalle.

Minulla ei tietenkään ole mitään sitä vastaan, että keskustelussa puolustetaan Venäjän politiikkaa. Se käy vallan mainiosti.

Trollien – tai keitä he sitten ovatkaan – on kuitenkin noudatettava palstan tärkeintä sääntöä: emme kirjoita nimimerkillä vaan omalla nimellämme.

Unto Hämäläinen
unto.hamalainen@hs.fi
Kirjoittaja on Kuukausiliitteen toimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat