Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hallitusohjelman kaava on syytä rikkoa

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Taas on käsillä se aika ennen vaaleja, jolloin etujärjestöt ja tutkimuslaitokset esittelevät omat toiveensa ja vaatimuksensa tulevaan hallitusohjelmaan. Kuluneella viikolla sen tekivät Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ja Suomen Yrittäjät, ja lisää tulee lähiviikkojen aikana.

Edunvalvojat ja ekonomistit pyrkivät vaikuttamaan hallitusohjelman sisältöön, mutta tällä kertaa he ovat epävarmoja hallitusohjelman muodosta. Nykyisenlaiset pitkät hallitusohjelmaeepokset ovat tulleet tiensä päähän, mutta vielä ei tiedetä tarkkaan, mitä saadaan tilalle.

Nykyhallituksen omatkin ministerit ilmaisivat olevansa lopen kyllästyneitä Jyrki Kataisen (kok) hallituksen liian yksityiskohtaiseen ohjelmajulistukseen, jonka taloudellinen perusta on hallituskauden aikana murentunut. Kataisen vaihduttua Alexander Stubbiin (kok) hallitus ei enää tehnyt kurssintarkistusta, vaan seuraajahallitus ilmoitti olevansa lähinnä jo tehtyjen päätösten toimeenpanohallitus.

Hallitusohjelman seikkaperäisyys johtui hallituspuolueiden poikkeuksellisen laajasta kirjosta. Kun lisäksi puolueitten välinen luottamus oli heikkoa, kaikki piti kirjata pilkuntarkasti. Kirjauksiin takerruttiin, vaikka ohjelman perusta ei pysynyt koossa.

Myös koneiston sisällä ministeriöissä on ollut tyytymättömyyttä nykyistä ohjaus- ja päätöksentekojärjestelmää kohtaan. Sen vuoksi valtiovarainministeriö ja valtioneuvoston kanslia aloittivat yhteishankkeen, jossa ne selvittivät valtion ohjausjärjestelmän kehittämistä.

Kaikki lähtee hallitusohjelmasta, johon ehdotetaan uudenlaista rakennetta.

Tulevissa hallitusohjelmaneuvotteluissa hallituksen työlistalle pitäisi ensin nostaa kolmesta viiteen isoa yhteiskunnallista kysymystä, jotka uusi hallitus näkee tärkeimmiksi ja kiireellisimmiksi. Hallitusohjelma nelivuotiskaudelle vietäisiin tiedonantona eduskuntaan, joka äänestäisi pääministeristä.

Oletus tuntuu olevan, että tässä vaiheessa ei liikoja viivyteltäisi.

Vasta hallitusohjelman hyväksymisen jälkeen – työryhmän ehdotuksen mukaan seuraavien kolmen kuukauden aikana – käytäisiin hallituksen varsinaiset neuvottelut toimintasuunnitelmasta. Suunnitelmassa täsmennettäisiin, millä keinoin ja millä aikataululla suuret strategiset tavoitteet toteutettaisiin.

Tähän kytkettäisiin julkisen talouden suunnitelma eli käytännössä budjettikehykset tulevalle hallituskaudelle. Sen lisäksi aikataulu vaatisi myös seuraavan vuoden budjettiesityksen tekemistä.

Tuleviin hallitusneuvotteluihin sovellettuna tämä tarkoittaisi, että huhtikuun vaalien jälkeen hallituksen toimintasuunnitelma valmistuisi elokuussa 2015 samassa yhteydessä vuoden 2016 talousarvioesityksen kanssa. Eduskunta on tarkoitus pitää mukana myös tässä prosessissa, sillä suunnitelma menisi selontekona eduskuntaan.

Toimintasuunnitelma olisi joustavampi kuin nykyinen hallitusohjelma, jota ei korjailla matkan varrella. Suunnitelmaa on mahdollista tarkistaa vuosittain kevätkaudella samaan aikaan julkisen talouden suunnitelman kanssa.

Hankkeen ehdotuksilla on poliittinen tuki, sillä ohjaushankkeen seuranta- ja tukiryhmässä on ollut mukana suurimpien puolueiden johtoa ja muita poliitikkoja. Esityksen heikoin kohta on toimintasuunnitelman toimeenpano. Siitä herää kysymys, kestävätkö hallitusneuvottelut nyt koko kesän.

Esitys ei sido tulevaa hallitustunnustelijaa mutta on hyvä työkalu sille, joka haluaa irtautua vanhasta kaavasta. Tällä hallituskaudella on tullut riittävästi todisteita siitä, että hallinto ja päätöksenteko ovat juuttuneet menneisiin käytäntöihin, vaikka maailma ympärillä tuottaa jatkuvasti yllätyksiä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat