Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kirjoja kaikkien maailmasta

Pääkirjoitus
 
Suvi Ahola Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on kulttuuritoimittaja.

Lukija otti minuun yhteyttä marraskuun lopulla, kun kaunokirjallisuuden Finlandia-palkinto oli jaettu Jussi Valtoselle. Vähän aiemmin olin haastatellut palkinnonsaajasta päättänyttä professori Anne Brunilaa. Haastattelussa Brunila kertoi elämänsä merkittävistä kirjoista.

"Kiinnitin huomiota siihen, että kaikki Brunilan mainitsemat lukuelämykset ovat mieskirjailijoiden tuotoksia", lukija kirjoitti. "Mietin jutun luettuani, että varmasti voittaja on mies. Näin kävi tänään."

Lukijan pohdinta herättää ajatuksia, joita pitää testata. Tuorein suomalaisten kirjakauppojen bestseller-lista ilmestyikin juuri: kymmenen myydyimmän kotimaisen tekijän joukossa on seitsemän miestä, ulkomaisissa kahdeksan.

Entä HS.fi:n tuore haastattelusarja "Elämäni kirjat", jossa tunnetut suomalaiset kertovat kirjaharrastuksestaan?

Maija Vilkkumaa, Leea Klemola ja Anni Sinnemäki mainitsevat suunnilleen saman verran mies- ja naiskirjailijoita. Se ei yllätä: tutkimusten mukaan naiset lukevat Suomessa paljon ja monipuolisesti. Kun naiset tarttuvat niin miesten kuin naistenkin kirjoihin, mieslukijat valitsevat mieluiten miehen kirjoittaman teoksen.

"Elämäni kirjat" -sarjassakin Lauri Maijala luettelee liki parikymmentä vaikuttavaa kirjailijaa. Naisia on joukossa vain yksi. Samanlainen saldo on Palefacella, Sixten Korkmanilla ja Anssi Kasitonnilla – sekä yllättäen Katja Ketulla.

Kaikki kertovat vaikuttuneensa liki yksinomaan miesten kirjallisuudesta.

Mitä väliä sitten on sillä, kuka kirjan on kirjoittanut?

Ei mitään – edellyttäen, että maailma on kaikille sama. Mutta eihän se ole, ei pidäkään olla. Vierastan suuresti pyrkimyksiä poistaa ihmisiltä ja heidän ympäristöstään sukupuoliset tunnusmerkit esimerkiksi persoonapronomineja ronkkimalla, kuten Ruotsissa on koetettu tehdä.

Mutta eihän sitäkään voi hyväksyä, että elämän tulkinnoista, kuten taiteesta, valitaan vain yhden sukupuolen kokemukset.

Kuten minulle kirjoittanut lukija toteaa: "Niin Waltari, Mukka, Dostojevski, Westö kuin Pamuk katsovat maailmaa paitsi omine silmineen myös miehen silmin. Se on lopulta hyvin erilainen maailma kuin naisilla ja lapsilla."

Eikö meidän – niin lukijoina kuin muutenkin – pitäisi olla kiinnostuneita kaikkien maailmasta?

Ja miksi näin ei ole, Suomessa vuonna 2015?

Suvi Ahola suvi.ahola@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n kulttuuritoimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat