Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Luvassa hyviä uutisia – ja levää

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Itämeren ekosysteemi on monimutkainen kokonaisuus, jossa iso hyvä uutinen voi aluksi näkyä huonoina pieninä uutisina.

Näin voi olla käymässä odotetun suuren suolapulssin kanssa. Tanskan salmista on viime aikoina tullut runsaasti Pohjanmeren suolaista vettä, mikä on hyvä uutinen. Kuuteenkymmeneen vuoteen suurin suolapulssi vyöryy hitaasti kohti pohjoista ja puskee tieltään syvänteissä olevaa hapetonta vettä (HS 9. 1.). Hapeton alue on puolittumassa kymmenesosaan Itämerestä.

Pulssista on myös ikäviä seurauksia. Suolainen vesi työntää tieltään eteenpäin hapetonta vettä, jossa on runsaasti leville käyttökelpoista fosforia. Joskus vuoden 2016 puolella nähdään, seuraako tästä levien määrän kasvua Suomenlahdella. Tarkkojen ennusteiden teko on vielä tässä vaiheessa vaikeaa.

Lopulta on kuitenkin koko Itämeren etu, että hapettomat alueet pienenevät.

Meren suojeleminen on pitkäkestoista työtä, jossa tulokset näkyvät hitaasti. Itäisellä Suomenlahdella on jo myönteisiä merkkejä, kun Pietarin jätevesiremontti on edennyt ja Venäjän Kingiseppin fosforitehtaan päästöt ovat vähentyneet.

Vaikka suuret päästöt ja hajakuormitus saataisiin kuriin, syvänteissä on vielä paljon ravinteita odottamassa tulevia suolapulsseja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat