Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Öljyntuottajien pudotuspelissä Afrikan maat putoavat syvälle

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Suomalainen keskustelu öljyn hinnasta ja hinnan vaikutuksista painottuu lähialueisiin. Suomessa mietitään, mitä halpeneva energia merkitsee suomalaiselle kuluttajalle, Suomen talouskasvulle ja Venäjän tuotannolle. Öljyn hinta vaikuttaa kuitenkin paljon dramaattisemmin ihmisten elämään Afrikassa.

Öljyn hinta on puolittunut puolen vuoden aikana. Matalasuhdanteessa räpistelevän maailmantalouden energian kysyntä on energian tuotantoa vähäisempää.

Öljyn halventuminen on dollarin vahvistumisesta huolimatta tulonsiirtoa energian tuottajilta energian ostajille. Ostajat saavat edullisesta energiasta apua talouskasvuun.

Rikkaimmat tuottajamaat pärjäävät – Saudi-Arabia jopa pitkään – näilläkin hinnoilla. Saudi-Arabia ei aio leikata tuotantoaan hintoja nostaakseen. Se on aloittanut tuottajamaiden keskinäisen pudotuspelin. Maa laskee hintoja pitääkseen markkinaosuutensa.

Ensimmäiset putoajat ovat köyhiä tuottajamaita Afrikassa. Ne eivät ole keränneet Venäjän tavoin suuria rahastoja pahan päivän varalle. Näiden maiden yhteiskuntarakennekin on hauras, minkä huomaa muun muassa epidemioiden vaikutuksista.

Köyhissä tuottajamaissa energiasta saadun rahavirran kuihtuminen tarkoittaa lisää ongelmia elintärkeissä julkisissa palveluissa, esimerkiksi terveydenhuollossa ja koulutuksessa.

Energian hinta vaikuttaa myös pitkällä aikavälillä. Vaikka öljy-yhtiöiden toimintaa Afrikassa on syystäkin arvosteltu, halpa öljy tarkoittaa entistä kitsaampia investointeja alueelle.

Esimerkiksi Nigerian budjetti pettää pahasti nykyisillä energian hinnoilla. Nigerian valtion tuloista 75 prosenttia tulee raakaöljystä.

Jos Euroopassa hätäillään, että säästöt nipistävät sosiaalietuuksia, Nigeriassa säästöt voivat tarkoittaa nälänhätää ja levottomuuksia. Niitä taas pystyy käyttämään hyväkseen Nigerian koillisosista etenevä islamistiliike Boko Haram.

Näille Afrikan maille öljyn halpa hinta ei ole vain kirous. Jos öljyn aleneva hinta tekee muun talouden – esimerkiksi maatalouden – kehittämisen houkuttelevammaksi, talous monipuolistuu. Tosin monipuolistamista olisi ollut helpompi edistää valtion avulla lihavina vuosina.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat