Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suuri osa Kiinan toiminnasta perustuu maan koossa pitämisen vaikeuteen

Pääkirjoitus
 
Mikko Paakkanen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Pekingin-kirjeenvaihtaja.

Mehän niitä pekingiläisten taksimatkoja maksamme verorahoillamme. Siksi emme pidä pekingiläisistä.

Näin sanoi Shanghaista kotoisin oleva tuttavani, kun tuli puheeksi, että Pekingissä on halvempaa matkustaa taksilla kuin Shanghaissa. Pekingin taksit saavat polttoaineavustusta julkisista rahoista.

Shanghailaistuttavani suhtautuu pekingiläisiin melkein samoin kuin Suomen niin sanotut maahanmuuttokriitikot niihin ulkomaalaisiin, jotka nostavat toimeentulotukea. Hän ei ole ainoa shanghailainen, joka ajattelee näin. Pekingiläiset ja shanghailaiset eivät erityisesti arvosta toisiaan.

Kyse on alueellisesta identiteetistä. Lähes Euroopan kokoisen Kiinan eri alueiden asukkailla on omia, vahvoja kotiseutuidentiteettejä, vaikka valtaosa heistä kuuluu samaan kansanryhmään, niin sanottuihin han-kiinalaisiin.

Tällaiset ryhmäjaot ovat kuitenkin vielä pientä. Han-kiinalaisten lisäksi Kiinassa asuu virallisesti 55 muuta etnistä ryhmää, todellisuudessa enemmän. Monet ryhmistä poikkeavat ajattelultaan ja kulttuuriltaan peruskiinalaisista enemmän kuin peruskiinalaiset poikkeavat toisistaan.

Lisäksi on jako maalaisiin ja kaupunkilaisiin. Kaupunkilaiset ovat vauraampia ja heillä on oikeuksia, joita maalaiset eivät saa, vaikka he muuttaisivat kaupunkiin.

Näiden vanhojen jakolinjojen päälle nopea talouskasvu on repinyt vielä uuden railon. Rikkaita listaavan "Hurun Reportin" mukaan Kiinassa oli viime vuonna 354 dollarimiljardööriä, kun kymmenen vuotta sitten heitä oli kolme. Toisaalta yli 80 miljoonaa kiinalaista elää viranomaisten mukaan yhä alle dollarilla päivässä.

Näin monimuotoisen maan pitäminen yhtenä Kiinana vaatii ponnisteluja. Suuri osa Kiinan toiminnasta perustuu juuri sen koossa pitämisen vaikeuteen.

Esimerkiksi poliittisten vankien lukumäärä johtuu osin siitä, että Kiinan johto pelkää maan hajoavan, jos kommunistipuolueen valta-asema horjuu. Talouspolitiikassa puolestaan kasvun jatkuminen on osin pyhä opinkappale: ihmisten on voitava uskoa tulevaisuuteen, etteivät he ala tapella keskenään.

Ulkopolitiikassa taas Kiinan ei kannata myöntää olevansa esimerkiksi Japanin tai Yhdysvaltojen kanssa paremmissa väleissä kuin on välttämätöntä, koska käsitys ulkoisesta uhkakuvasta yhdistää kansaa.

Sosialismistakin Kiina puhuu, koska sen ajatellaan olevan yhteinen aate.

Mikko Paakkanen mikko.paakkanen@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n Aasian-kirjeenvaihtaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat