Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kaukolämpö voi muuttua seuraavaksi

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Suomalaiset ovat vähitellen oppineet, miten sähköyhtiöitä voi kilpailuttaa. Nyt alkaa jo tuntua luontevalta, että sähköstä ja sen siirrosta laskutetaan erikseen ja että sopimuksen voi tehdä vaikka toisella puolen maata sijaitsevan yhtiön kanssa.

Kilpaillut markkinat eivät kuitenkaan ole syntyneet hetkessä vaan pitkän työn tuloksena. On tarvittu paljon säädöksiä EU:ssa ja kotimaassa. On määritelty tarkat standardit siirrettävälle sähkölle. Erityyppisten verkkojen omistuksia ja niiden hinnoittelua on täytynyt järjestellä niin, ettei kilpailua voi vaivihkaa jarruttaa. Yritysten on pitänyt opetella aivan uudenlaista markkinointia ja tuotteistusta.

Yksi sääntelyn seuraus nähtiin vuodenvaihteessa. Kuntien piti siihen mennessä yhtiöittää ne liikelaitoksensa, jotka toimivat kilpailluilla markkinoilla. Niinpä esimerkiksi Helsingin Energia -liikelaitos muuttui Helsingin kaupungin omistamaksi Helen Oy:ksi. Taustalla olevan kuntalain muutoksen tarkoitus on varmistaa, että myös kunnalliset sähköntuottajat toimivat normaalien kaupallisten pelisääntöjen mukaan.

Kaiken tämän tuloksena kuluttaja on voinut pienentää omaa sähkölaskuaan. Hintana on aiempaa monimutkaisempi maailma, jossa olennaisen tiedon seulominen markkinointiviestien seasta vaatii työtä.

Kun sähkön kilpailuttaminen on tullut tutuksi, luonteva jatkoajatus on, voisiko myös kaukolämmön kilpailuttaminen toimia. Kysymys on hyvä, mutta vastaus ei ole aivan yksinkertainen.

Lämpöverkkojen omistajat sanovat, ettei rinnastus sähköön toimi. Sähkö on tarkasti määritelty tuote, joten sen myyminen ja ostaminen sujuu joustavasti. Kaukolämmölle ei ole vielä luotu samanlaisia vakioituja tuotteita. Myös verkko on suunniteltu yhdessä voimalapäätösten kanssa, eikä se ole yleinen siirtoverkko, johon kilpaileva voimala voisi liittyä haluamassaan kohdassa.

Vaikka perusteluissa on kilpailua vieroksuva sivumaku, on enintään kaukainen tavoite, että yksittäinen talonsa lämmittäjä voisi tehdä lämpösopimuksen suoraan vaikkapa kaupungin toisella laidalla sijaitsevan pienvoimalan kanssa. Kaukolämpöyhtiö on vastedeskin se taho, jonka kanssa taloyhtiöt ja pientaloasukkaat asioivat.

Se ei kuitenkaan poista lämpömarkkinoiden toiminnan parantamisen tarvetta. Kun kerran liittyy kaukolämpöverkkoon, on hyvin pitkälle sen hinnoittelun armoilla. Lainsäätäjä on vain vahvistanut yhtiöiden asemaa, sillä vuoden 2009 alusta kunnilla on ollut mahdollisuus määrätä kaavassa kaukolämpöverkkoon liittyminen pakolliseksi. Vaikka joitakin poikkeuksia sallitaan, vaihtoehtojen määrä on kaventunut.

Kilpailuvirasto selvitti lainmuutoksen jälkeen kaukolämpöalaa, mutta se lopetti selvityksensä kolme vuotta sitten. Viranomainen voisi puuttua vain "selkeisiin ylilyönteihin" hinnoittelussa. Sellaisista ei löytynyt näyttöä, vaikka hintataso osoittautuikin korkeaksi toiminnan kannattavuus ja riskit huomioon ottaen.

Kilpailun lisääminen voi kuitenkin saada vauhtia EU:n suunnasta. Ukrainan kriisi sekä Venäjän ja lännen välien viileneminen ovat herättäneet kaasumarkkinoita tarkkailevat komission virkamiehet pohtimaan myös lämpömarkkinoiden tilaa. Lähiaikoina nähdään, ryhtyvätkö uudet komissaarit ajamaan niiden kilpailun lisäämistä.

Brysselin aloitteita odotettaessa Energiateollisuus ry on selvittänyt Suomessa kaukolämmön pientuotannon sekä ylijäämälämmön hyödyntämistä. Vuodenvaihteen alla ilmestyneen raportin mukaan kiinnostusta on sekä kaukolämpöyrityksissä että niiden asiakkaiden keskuudessa. Tuotannon monimuotoisuuden lisääminen voisi olla hyvä askel suuntaan, jossa toiminnan kannattavuus perustuisi hinnoitteluvoiman sijaan entistä enemmän luovuuteen ja joustavuuteen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat