Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Oikeuksien yhdistäminen voi rajata valitusoikeutta

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Korkein hallinto-oikeus (KHO) myönsi tuoreessa päätöksessään äänin 5–2 ympäristöluvan turvetuotantoalueelle Toholammilla, koska kalasääsken pesäpuu ympäristöineen oli rajattu alueen ulkopuolelle. Viime kuussa KHO päätti, että kehitysvammaisten ateriapalvelun ateriamaksuun voi sisällyttää materiaalikustannusten lisäksi kohtuuhintaiset valmistus-, kuljetus- ja käsittelykustannukset.

KHO:n päätökset tulevat usein lähelle ihmisten arkea. Hallintoasioilla on suorempi yhteys ihmisten jokapäiväiseen elämään ja ympäristöön kuin rikosasioilla, joita korkein oikeus (KKO) ratkaisee.

Korkeimmilla oikeusistuimilla on myös se ero, että KKO ottaa ratkaistavakseen vain asioita, joille se on myöntänyt käsittelyluvan. Se siis antaa ennakkopäätöksiä, jotka kertovat, miten alempien oikeusistuinten pitäisi vastedes ratkaista samankaltaiset asiat. KHO sen sijaan ei voi rajata käsittelyynsä tulevien valitusten määrää tai laatua, vaan mukana on koko elämän kirjo.

Ei ole mitenkään harvinaista, että kiistaa herättäneet kaavapäätökset tai nimitykset päätyvät valituskierteeseen, joka ulottuu KHO:een. Siinä välissä on kulunut aikaa ja todennäköisesti rahaakin. Tosin monesti yksittäinen epäkohta on oikaistu vasta valitustien lopussa.

Suomalaisten tuomioistuinten tulevaisuutta on viime ajat pohdittu säästöpaineiden alla. Rahaa on vähemmän, mutta ruuhkat painavat päälle. Asioita pitäisi siis hoitaa aiempaa tehokkaammin.

Korkeimpien oikeuksien yhdistäminen 2020-luvulla on yksi pohdittava asia. Se herättää tunteita ja vaatisi perustuslain muuttamista. Yhdistämisen seurauksia pohtineet selvityshenkilöt toteavat perjantaina julkistetussa raportissaan, että hankkeen yhteiskunnalliset seuraukset olisivat taloudellisia merkittävämpiä.

Raportti painottaa myönteisiä vaikutuksia. Tilanne on kuitenkin sama kuin kaikissa fuusioissa. Huono toteutus voi pilata yhteisen osaamisen ja yhtenäisten käytäntöjen tuomat edut.

Selvityshenkilöt esittävät kolmea mallia, joiden keskeinen ero liittyy juuri valituksiin ja ennakkopäätöksiin. Paras hyöty saadaan, jos myös KHO siirtyy valituslupien suojaan eikä se ole automaattinen valitusten käsittelijä. Fuusio siis antaisi poliitikoille kunniallisen perusteen kansalaisten valitusoikeuden kaventamiseen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat