Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Työttömyysputken poisto vaatii työelämän asennemuutosta

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Muuten harkittu ja elegantti kokonaisuus, mutta pari valuvikaa. Siinä tiivistettynä Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen Etlan arvio vuoden 2017 alusta voimaan tulevasta eläkeuudistuksesta, joka nostaa suomalaisten eläkeikää.

Eläkeuudistus pidentää työuria vuoteen 2025 mennessä noin viisi kuukautta ja vuoteen 2035 mennessä vielä neljä kuukautta lisää. Työurien pidentäminen oli uudistuksen ykköstavoite, mutta bonuksena myös eläkejärjestelmän talous paranee ja eläkemaksujen nousupaine poistuu.

Kun yhä useampi tekee pidemmän työuran, myös verotulot kasvavat ja kestävyysvaje pienenee.

Nuoret ikäluokat voivat myös vähitellen korjata käsitystään siitä, että heille jää vain maksajan osa. 1990-luvun loppupuolen ja 2020-luvun alun välillä syntyneet saavat uudistuksesta suurimman hyödyn, sillä he maksavat sen ansiosta matalampia maksuja. He saavat myös suuremmat eläkkeet, tosin siksi, että keskieläke nousee työurien pidentyessä.

Heidän vanhemmilleen käy huonommin: etenkin vuosina 1963–1967 syntyneet kärsivät siitä, että uudistus pyyhkii pois superkarttumat eli sen, että eläke karttuu työuran lopulla avokätisesti.

Etlan myönteinen arvio synkistyy olennaisesti, jos niin sanotun työttömyysputken käyttö lisääntyy. Putki eli oikeus työttömyysturvan lisäpäiviin oli yksi palkansaajajärjestöjen ykköstavoitteista, ja sen kohtalo on kirjattu sopimukseen ehdollisena.

Putkea arvioidaan vuoden 2019 toukokuun loppuun mennessä sillä silmällä, miten yli 60-vuotiaiden työttömyyden hoidossa on onnistuttu. Jos on onnistuttu hyvin, putken alaikärajaa saatetaan nostaa 62 vuoteen eli yhdellä vuodella.

Etla sitoisi putken vanhuuseläkkeen alaikärajaan tai näkisi mielellään, että koko putki poistettaisiin. Se tarkoittaa, että ansiosidonnaisen päätyttyä ikääntynyt työtön putoaisi työmarkkinatuelle.

Putken poistaminen ei olisi ongelma, jos vanhempien ikäluokkien työllisyys varmasti kehittyisi yhtä myönteisesti kuin nuorempienkin. Tässäkin taantumassa asiasta on tullut hieman toisenlaisia todisteita. Työntekijäpuolen näkökulmasta lyhennettykin putki on nyt ymmärrettävästi turvaverkko ikäsyrjintää ja vanhuusiän köyhyyttä vastaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat