Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tiedusteluvaltuudet pitää punnita tarkoin

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Ruotsin turvallisuuspoliisin Säpon johtajan Anders Thornbergin mukaan tietoliikennetiedustelulla on onnistuttu estämään terrori-isku Ruotsiin. Thornberg korosti sunnuntaina Sälenin vuotuisessa turvallisuuspoliittisessa kokoontumisessa, että puolustusvoimien viestitiedustelulaitoksen FRA:n apu on ollut ratkaisevaa terroriuhan torjumisessa.

"Oli hirveää, kun olimme ainoa läntinen demokratia, jossa turvallisuuspoliisi ei voinut tehdä tietoliikennetiedustelua", Thornberg sanoi Dagens Nyheterin mukaan.

Ruotsin turvallisuuspoliisin päällikkö joko jätti Suomen pois läntisten demokratioiden joukosta tai sitten piti Suomen nykyisen lainsäädännön sallimia pakkokeinoja viestisalaisuuden rikkomisessa jo tietoliikennetiedusteluna.

Puheenvuoro osui Suomessa herkkään ajankohtaan: puolustusministeriön asettama työryhmä valmistautuu julkistamaan mietintönsä sotilas- ja siviilitiedustelua ja toimintaa verkossa koskevasta lainsäädännöstä, jota Suomessa ei nyt ole. Thornberg tuskin kuitenkaan pyrki vaikuttamaan Suomen keskusteluun. Ruotsin viranomaiset joutuvat toistuvasti puolustamaan laajoja verkkovaltuuksiaan.

Suomessa työryhmä jäi erimieliseksi tietoverkkotiedustelusta (HS 11. 1.). Liikenne- ja viestintäministeriö on liittänyt keskiviikkona julkistettavaan mietintöön eriävän mielipiteen, jonka se saattoi julkisuuteen etuajassa. Ministeriö ennen kaikkea kyseenalaistaa massiivisen tietoliikenneseurantaan perustuvan valvonnan mutta vastustaa verkkovalvontaa myös muilla perusteilla. Ministeriö sanoo, että "työryhmätyöskentelyn tarkoituksena on näyttänyt olevan jo ennalta päätettyjen asioiden perusteleminen".

Ministeriön esittämät arviot verkkovalvonnan tehottomuudesta ja mahdollisista haitoista yritystoiminnalle vaikuttavat nekin perusteilta ennalta päätetylle kielteiselle kannalle verkkovalvontaan. Ministeriö on kuitenkin oikealla asialla, kun se kertoo tavoittelevansa laajempaa yhteiskuntapoliittista keskustelua tiedustelutoiminnan ja sen verkkovaltuuksien valmistelusta.

Suomen oman tiedustelupalvelun ja verkkoseurannan perustamishanke on edennyt asteittain ja viime aikoina kiihtyvään tahtiin. Alkusysäyksenä oli kaksi vuotta sitten valmistunut kyberturvallisuusstrategia. Lisävauhtia antoi ulkoministeriöön tehdyn laajan tietomurron paljastuminen lokakuussa 2013. Hanketta ovat vauhdittaneet arviot terrorijärjestö Isisin värväystoiminnan myötä kasvaneesta terroriuhasta, jolle viime viikon verinen terrori-isku Pariisiin antoi uudet mittasuhteet.

Suomen pitää itse pystyä keräämään turvallisuudelle oleellista tietoa eikä jäädä ystävällismielisten naapureiden avun varaan, kuten kävi ulkoministeriön tietomurron paljastumisessa. Tiedustelusta ja sen valvonnasta pitää oikeusvaltiossa säätää lailla. Valvonnasta ei demokratiassa saa olla epäselvyyttä. Valvontavastuu kuuluu poliittiselle johdolle, eduskunnalle ja tuomioistuimelle.

Verkkovaltuuksien sulkeminen siviilitiedustelutoiminnan ulkopuolelle vaikuttaa oudolta, vaikka digitaalisissa verkoissa liikkuvan tiedon määrä ja salaustekniikat tekevät verkon seurannasta yhä vaikeampaa. On myös selvää, että verkkotiedustelun periaatteelliset kysymykset ovat keskeisiä.

Kansainväliset sopimukset antavat yllättävänkin paljon tilaa kansallisen turvallisuuden valvomiselle, mutta kaikkia uusia valvontatoimia pitää arvioida hyvin kriittisesti. Siitä muistuttaa EU:n ihmisoikeustuomioistuimen viime huhtikuussa antama tuomio, jonka mukaan tietoliikennetietojen massiivinen säilyttäminen ei ole sallittua.

Ei pidä toimia kuin Ruotsi, joka vuonna 2008 hyväksytti lain tietoliikennetiedustelusta valtiopäivillä heinäkuun kesätunnelmissa pienellä äänten enemmistöllä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat