Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Antti Rokan opetus sopii hallituksen ohjenuoraksi

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Hämeen Sanomien mukaan pitkien ja yksityiskohtaisten hallitusohjelmien aika Suomessa on ohi.

"Siperia opettaa myös hallitusta. Perjantaina oppositiopuolueiden edustajilla täydennetty hallituksen työryhmä ehdotti, että yksityiskohtaisista hallitusohjelmista luovutaan kokonaan."

"Maailma muuttuu joka päivä, talouden syklit vaihtuvat kiivaasti eikä ulkopolitiikkakaan ole enää kiveen hakattua. Tällaisessa poliittisessa ympäristössä olisi epäviisasta juuttua kerran neljässä vuodessa kirjoitettavaan ja lillukanvarsiin asti menevään hallitusohjelmaan."

"Uusi politiikan tekotapa vaatii tekijöiltään enemmän, kun joka käänteessä ei enää voida vedota ohjelmakirjauksiin ja niiden taakse ei pääse piiloon. Etujärjestötkin joutuvat miettimään työskentelytapansa uudelleen. Osaamisesta tuskin on pulaa, sillä monilla lobbareilla on kokemusta molemmin puolin pöytää."

Savon Sanomat lievittäisi Suomen ahdinkoa Tuntemattoman sotilaan Antti Rokan opein: "Tähtää ensin, tähtää hyvin tarkkaa, ja ammu ensin."

"Rokan strategia on yksinkertainen. Siinä määritellään muutama toimenpide ja niiden oikea ajoitus, jotta voitaisiin edetä sovittuun tavoitteeseen. Mallia kannattaa ottaa muissakin organisaatioissa kuin konekiväärikomppaniassa."

"Suomen poliittisessa päätöksenteossa on omaksuttu paljon sekavampia tapoja. Varsinkin hallitusohjelmat ovat kasvaneet satojen sivujen mittaisiksi yksityiskohtaisiksi toimenpidekokoelmiksi. Keskeiset päämäärät eivät erotu yksityiskohtien alta."

"Mammuttimaisen hallitusohjelman lisäksi nykyisen hallituksen toimintaa ohjaa jopa 317 erilaista strategiapaperia. Ei ole ihme, että kaikki hallituksen ministerit virkamiehistä puhumattakaan ovat ymmällään. Päätöksenteko pirstaloituu ja siiloutuu. Ministeriöt puuhastelevat omiaan, prosessit ovat ristiriitaisia."

"Toimenpideohjelman vuotuinen tarkistaminen todennäköisesti lisää poliittista keskustelua hallituksen sisällä. Jos hallitus on sisäisesti eripurainen, poliittiset riidat saattavat lisääntyä ja kuumentua. Jos hallitus taas on suurista linjoista yksimielinen – niin kuin sen tietysti pitäisi olla – sen toiminta notkistuu."

Karjalainen kannattaa työryhmän esitystä hallitusohjelmien lyhentämisestä.

"Toivottavasti kaikki eduskuntapuolueet ilmoittavat sitoutuvansa siihen pikimmiten."

"Rikkinäinen asia pitää korjata eikä enää empiä. Viimeistään tämä hallituskausi on osoittanut, että neljä vuotta on aivan liian pitkä aika ennustaa talouskehitystä ja sitoa hallituksen käsiä."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat