Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomi kärsii lihaskunto­vajeesta – löysät kyykkyyn!

Pääkirjoitus
 
Anssi Miettinen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien featuretoimituksen esimies.

Ajattelitko lähteä tänään salille? Varaudu ruuhkaan. Juuri tänään tiistaina on vuoden vilkkain päivä kuntosaleilla.

Valitettavasti tammikuun ryhtiliike hiipuu helmikuuhun mennessä. Viimeistään maaliskuussa jäljellä ovat ne, jotka käyvät salilla ahkerasti läpi vuoden.

Jos suomalaiset innostuisivat kuntoilemaan yhtä innokkaasti läpi vuoden, kyseessä olisi valtava rakenneuudistus. Se vaikuttaisi ruumiinrakenteiden lisäksi suoraan valtion ja kuntien menoihin.

Suomessa ei ole kestävyysurheiluvajetta. Kävelemme, hölkkäämme, hiihdämme ja pyöräilemme kansakuntana melko ahkerasti. Pääministeri näyttää tässä maanista esimerkkiä.

Sen sijaan lihaskuntovajeemme on huolestuttava. Liikumme aivan liian yksipuolisesti. Tämä näkyy ja tuntuu: selkävaivoja, kolotusta, työkyvyttömyyttä.

Hyvä lihaskunto helpottaa arjessa elämistä jopa enemmän kuin matalan sykkeen kestävyyskunto. Tämä korostuu vanhemmiten. On vaikea lähteä kävelylle, jos ei pääse omin voimin sängystä ylös. Lihasvoimaharjoittelua suositellaan jopa hyvin iäkkäille. Lihakset suojaavat esimerkiksi diabetekselta.

UKK-instituutin suosituksen mukaan 18–64-vuotiaiden tulisi kohentaa lihaskuntoa ja liikehallintaa ainakin kaksi kertaa viikossa. Siis ainakin. Toki tämän lisäksi suositellaan myös kestävyysliikuntaa useana päivänä viikossa.

Itse laiminlöin pitkään lihaskuntoharjoittelun. Olin tyypillinen tammikuubodari. Nyt takana on pian vuosi säännöllistä ja monipuolista voimatreeniä, sillä hurahdin muotilajiksikin kutsuttuun crossfitiin. Kuljen mielelläni trendin harjalla, jos kerran löydän itseni salilta 3–4 kertaa viikossa.

Istumatyöläistä piinanneet selkä-, niska- ja hartiavaivat ovat poissa. Ryhti on parantunut, vyötärö kaventunut. Juoksukin kulkee paremmin kuin koskaan, vaikka hölkkään vähemmän kuin ennen.

Jos aloittaa lihaskuntoharjoittelun, ei tarvitse pelätä päätyvänsä Jari "Bull" Mentulan näköiseksi. Kehonrakennus on vain yksi lihaskuntoharjoittelun muoto.

Eikä lihaskuntoharjoitteluun tarvita kalliita kuntosalijäsenyyksiä. Oman kehon painolla voi saada ihmeistä aikaan vaikka kotioloissa.

Voi aloittaa menemällä kyykkyyn ja nousemalla ylös. Sitten vain toistaa liikkeen 30 kertaa.

Kyykkykyvystä on nimittäin suurta hyötyä vielä yli 80-vuotiaana, kun pitää nousta pöntöltä omin voimin.


Kirjoittaja on featuretoimituksen esimies.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat