Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomen Pankki evästää eduskuntaan pyrkiviä

Pääkirjoitus
 
Raimo Sailas
Kirjoittaja on ministeri.

Suomen Pankki julkisti kuukausi sitten laajan arvion taloutemme näkymistä (Euro & talous 5/2014). Raportti jäi julkisuudessa aika vähälle huomiolle, vaikka siinä on kiinnostavia näköaloja aina vuoteen 2030 asti. Raportin toivoisi kuluvan etenkin kansanedustajaehdokkaiden käsissä.

Pankki pitää aiempia ennusteitaan – nekin olivat synkkiä – vuosien 2014–2016 talouskehityksestä ylioptimistisina. Nyt saatetaan elää jo neljättä peräkkäistä supistuvan tuotannon vuotta. Kokonaistuotanto on yhä viisi prosenttia pienempi kuin vuonna 2008. Samaan aikaan vienti on pudonnut viidenneksen.

Pientä toivoa paremmasta antaa raakaöljyn hinnan jyrkkä lasku. Toisaalta öljyn hinnan putoaminen hyydyttää vientiämme Venäjälle.

Raportin ehkä kiinnostavin osa analysoi Suomen talouden kasvunäkymiä pitkällä aikavälillä. Ne ovat hätkähdyttävän huonot. Nykyiset vaikeudet eivät ole suhdanneluontoisia vaan paljon vakavampia.

Työpanoksen ja tuottavuuden muutokset määrittävät talouden kasvuvauhdin. Pitkällä aikavälillä tuottavuuden kehitys ratkaisee.

Työpanoksen suuruuteen vaikuttaa työikäisen väestön määrän muutos. 15–64-vuotiaiden määrä alkoi laskea jo vuonna 2009. Nyt puolen prosentin vuosivauhtia jatkuva väheneminen laantuu vasta 2020-luvun puolivälissä.

Vielä kauaskantoisempi muutos on tapahtumassa tuottavuuden kehityksessä. Se on ollut erittäin huonoa. Joinakin vuosina tuottavuus on suoranaisesti alentunut.

1990-luvun laman jälkeen muun muassa sähkö- ja elektroniikkateollisuuden rivakka kasvu nopeutti tuottavuuden nousua. Nyt teollisuuden osuus kokonaistuotannosta on pudonnut, ja tuottavuuttaan hitaasti – jos lainkaan – nostavien palvelualojen osuus on kasvanut.

Suomen Pankin arvion mukaan talouden kasvunäkymiä heikentää sekin, että valtio ja yritykset ovat supistaneet tutkimukseen ja tuotekehittelyyn käytettäviä varoja. Tosin voi kysyä, missä näkyy se uusi merkittävä vientituotanto, jota aiemmilla suurilla panostuksilla tavoiteltiin. Nokia oli tietysti oma lukunsa.

Kasvunäkymiä varjostaa myös tuotannollisten investointien niukkuus viime vuosina. Tuotantokapasiteetti on monilla teollisuuden toimialoilla suoranaisesti supistunut.

Yhteenveto pitkän ajan kasvunäkymistä on puhutteleva. Vielä vuonna 2012 Suomen Pankki arvioi bruttokansantuotteen voivan kasvaa seuraavien 20 vuoden aikana keskimäärin vajaat 1,5 prosenttia vuodessa. Nyt potentiaaliseksi kasvuvauhdiksi arvioidaan alle prosentti seuraavien 25 vuoden aikana.

Ero on suuri. Uuden arvion mataluutta korostavat lähtötason alhaisuus ja odotusten heikkeneiminen edellisen arvion jälkeen.

Kilpailukyvyn ja kasvunäkymien heikkous tai huono tuottavuuskehitys tuskin nostattavat kuumia tunteita vaalitaistelun aikana. Julkisen talouden tasapainottamisesta – ja varsinkin menoleikkauksista – meteliä varmasti syntyy.

Valtion ja kuntien velka oli vuoden 2013 lopussa yhteensä 113 miljardia euroa. Se on lisääntynyt viidessä vuodessa lähes 50 miljardia euroa. Sekä velan euromäärä että sen suhde bruttokansantuotteeseen jatkavat kasvuaan pitkään, ellei nopeasti ryhdytä voimallisiin tasapainotustoimiin. Velkasuhde ylittää jo ensi vuonna vakaus- ja kasvusopimuksen 60 prosentin ylärajan.

Eurokriisin seurauksena Suomikin luopui pari vuotta sitten osasta budjettisuvereniteettiaan: hätääntyneesti säädettiin laki, jonka mukaan julkisen talouden rakenteellinen alijäämä ei saa ylittää puolta prosenttia bruttokansantuotteesta. Tänä vuonna ja lähivuosina tuo katto on ylittymässä reippaasti.

Julkisen talouden kestävyysvajeen suuruudeksi Suomen Pankki arvioi 4 prosenttia bruttokansantuotteesta eli 8 miljardia euroa. Eläkeuudistus pienensi arvioita, mutta huonontuneet talouden kasvunäkymät kasvattivat niitä. Kun verotusta ei ole järkevää enää kiristää, on uudella hallituksella väistämättä edessään poikkeuksellisen työläs menojen karsinta. Sen rinnalla Kataisen ja Stubbin hallitusten säästöpäätökset ovat olleet lastenleikkiä.

Äänestäjien on syytä varautua siihen, että säästöpäätökset koskettavat lähes kaikkia kansalaisia, osin kipeästikin. Ne ovat kuitenkin välttämättömiä paremman tulevaisuuden edellytysten turvaamiseksi.

Raimo Sailas hs.artikkeli@hs.fi
Kirjoittaja on valtiotieteen kandidaatti.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat