Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Väärä ajoitus jättää raskaan perinnön

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Tiistaina vaaleja edeltävään talouspoliittiseen keskusteluun saatiin uusi työkalu, kun talouspolitiikan arviointineuvosto julkisti ensimmäisen arvionsa hallituksen toimien osuvuudesta tällä hallituskaudella. Raportin pääviesti on selkeä: tämän hallituksen finanssipolitiikan ajoitus ja mitoitus ovat epäonnistuneet, joten tulevan hallituksen on oltava erittäin tarkka lähivuosien toimissa.

Sopeutustoimia ei voi välttää, mutta niillä on varottava syventämästä taantumaa.

Siksi sopeutus pitäisi neuvoston mielestä ajoittaa vuosille 2017 ja 2018, jolloin talous on ehkä jo lähempänä tasapainoa. Tälle vuodelle jysähtävää 2,5 miljardin euron finanssipolitiikan kiristystä raportti pitää suhdannetilanteeseen nähden huomattavan suurena, ja sen arvioidaan vaikuttavan kielteisesti kotimaiseen kysyntään ja työllisyyteen.

Neuvoston viesti on tylyydessään samansuuntainen kuin esimerkiksi Valtiontalouden tarkastusviraston VTV:n ennen joulua julkaistu arvio hallituksen finanssipolitiikasta. Kumpikin arvioija toteaa, että hallituksen tavoitteet jäävät suureksi osaksi saavuttamatta sekä julkisen talouden tasapainottamisessa että pitkän aikavälin toimissa, siis rakennepoliittisessa ohjelmassa.

Hallitus mitoitti alkukauden toimensa aina kulloisessakin talousennusteessa nähtyjen toivonkipinöiden varaan, joten varsinainen kiristys alkoi vasta loppukaudesta. Kun odotettua talouskasvua ei lopulta tullutkaan, hallitus lipsui kiristyksistä huolimatta omista hallitusohjelmatavoitteistaan ja sen päälle vielä julkista velkaa ja rakenteellista alijäämää koskevista tavoitteista, jotka perustuvat EU-sopimuksiin.

Rakenneuudistuksetkin jäivät osin puolitiehen. Työmarkkinajärjestöjen neuvottelema eläkeuudistus sentään etenee, mutta siltä on turha odottaa apua lähivuosiksi. Kuten arviointineuvosto muistuttaa, eläkekiristyksen vaikutukset alkavat näkyä vasta 2020-luvulla.

Tuleva hallitus saa neuvostolta evästykseksi joukon verotukseen liittyviä ehdotuksia sekä suosituksia toimista, jotka voisivat ryhdistää talouspolitiikkaa. Niistä olennaisin – ainakin tämän hallituskauden perusteella – on suositus siitä, että budjettikehykset ulotettaisiin myös valtion tulojen puolelle.

Menomuutoksia on hillitty kehyksillä jo pitkään, mutta kehyksiä on helppo kiertää sorvaamalla erilaisia verohelpotuksia, kuten tämä hallitus teki muun muassa lapsilisäleikkauksia hyvitellessään. Neuvoston mielestä kehysmenettelyä pitää muuttaa niin, että veroperustemuutoksia käsitellään yhtä tiukasti kuin menomuutoksia.

Talouspolitiikan arviointineuvoston perustamisajatus on kopioitu naapurimaista. Muun muassa Ruotsissa, Tanskassa ja Hollannissa on jo pitkään toiminut samankaltainen, riippumattomista akateemisista asiantuntijoista koottu ryhmä, joka syynää tavoitteet, keinot ja tulokset.

Neuvoston, VTV:n, Suomen Pankin ja lukuisten muiden kotimaisten arvioijien madonlukuja hallituksen talouspolitiikalle ei kannata tuomita oppineiden jälkiviisasteluksi, sillä tilanne on edelleen niin sanotusti päällä – ja eduskuntavaalit jo ovella. Jokaisen vaaleihin osallistuvan puolueen on kyettävä vastaamaan, millaisella ohjelmalla ja millaisella ajoituksella se tasapainottaisi julkisen talouden.

Talouspolitiikan arviointineuvosto kehottaa välttämään talouspolitiikan kiristystä tänä ja ensi vuonna. Toivottavasti kukaan ei kuvittele sen tarkoittavan, että uudella hallituksella olisi puolitoista vuotta varaa viivytellä. Hallituksen pitää kertoa ohjelmassaan suunnitelma siitä, miten ja milloin tasapainotus tehdään. Päätökset voi tehdä jo alkukaudesta, vaikka itse toimeenpanoon ryhdyttäisiin asteittain.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat