Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

EU:n riippuvuus Venäjän kaasusta säilyy

Pääkirjoitus
 
Vesa Ahoniemi

Vaatimukset lopettaa Euroopan kaasuriippuvuus Venäjästä ovat voimistuneet Ukrainan kriisin vuoksi. Energiamarkkinoiden näkökulmasta toiveet venäläisen maakaasu- ja öljykonsernin Gazpromin markkinaosuuden vähentämisestä ovat kuitenkin toiveajattelua. Riippuvuuden sijaan tulisi puhua haavoittuvuudesta, jonka vähentämisessä unionilla on vielä paljon tehtävää.

Kaasuriippuvuutta lähestytään usein markkinaosuuksien näkökulmasta. Tässä EU:n jäsenmaiden välillä on valtavia eroja. Venäjän markkinaosuus vaihtelee aina unionin itäisten osien 100 prosentista länsipäädyn ja Britannian nollaan. Vuonna 2013 Venäjän osuus Euroopan kokonaiskulutuksesta oli 28 prosenttia. Luku on historiallisen suuri: vuosina 1991–2012 se pysytteli 20:n ja 25 prosentin välillä.

Tärkein yksittäinen syy osuuden nousuun vuonna 2013 oli kaasun kokonaiskysynnän vähentyminen. Tällaisessa tilanteessa Venäjän rooli kaasun myyjänä kasvaa kahdesta syystä. Ensimmäinen on sopimustekninen: Venäjä myy valtaosan kaasustaan 10–35 vuoden sopimuksilla, jotka sisältävät "take or pay" -lausekkeen. Lauseke takaa noin 70–80 prosentin ostovolyymin asiakkaiden tarpeista riippumatta.

Hintakilpailukyky on toinen syy siihen, miksi Gazpromin markkinaosuus kasvaa kokonaiskulutuksen laskiessa. Riippumattomien arvioiden mukaan yhtiön tuotantokustannukset sallisivat jopa 40 prosentin hinnanalennukset nykytasoon verrattuna. Yhtiöllä on myös runsaasti ylikapasiteettia sekä tuotannossa että vienti-infrastruktuurissaan.

Toiveet venäläisen kaasun markkinaosuuden kaventamisesta pidemmällä aikavälillä ovat myös hataralla pohjalla. Voimassa olevat sitoumukset velvoittavat eurooppalaisia energiayhtiöitä ostamaan Gazpromilta yli 125 miljardia kuutiometriä vielä vuonna 2020 – noin 70 prosenttia vuoden 2013 tuonnista ja 83 prosenttia edellisten 10 vuoden keskimääräisestä tuonnista.

Euroopan oma kaasuntuotanto on vähentynyt tuntuvasti. Toistaiseksi se kattaa vielä yli puolet maanosan tarpeesta, mutta vuonna 2020 vuosittaisen tuotannon ennakoidaan olevan 13 prosenttia ja vuonna 2030 miltei 40 prosenttia nykyistä vähäisempää. Liuskekaasustakaan ei ole pelastajaksi poliittisen vastustuksen ja tiukan sääntelyn vuoksi.

Venäjän suureen rooliin Euroopan kaasumarkkinoilla tulevaisuudessa vaikuttaa lisäksi kilpailukykyisten toimittajien puute maanosan ulkopuolella.

Yksi vaihtoehto on nesteytetyn maakaasun eli LNG:n tuonti. Monille se edustaa poliittista napakymppiä – hankalan Kremlin korvaamista rehdillä kilpailulla. Mikä parasta, EU:lla on jo kapasiteettia vastaanottaa riittävästi LNG:tä korvaamaan koko Gazpromin vuosittainen tuonti, ja lisää on rakenteilla.

Yli 75 prosenttia LNG:n kysynnästä sijaitsee kuitenkin Aasiassa, jossa siitä saa noin 50 prosenttia korkeamman hinnan kuin Euroopassa. Euroopan nykyiset LNG-terminaalit pyörivätkin kroonisesti alikierroksilla, noin 20 prosentin käyttöasteella. Yllättävät tapahtumat, kuten leuto talvi Aasiassa, voivat väliaikaisesti laskea LNG:n hintaa, mutta luotettavaksi kilpailijaksi Venäjän kaasulle siitä ei ole.

Markkinaosuuden osalta tilanne on siis toivoton. Sen sijaan pitäisikin puhua haavoittuvuudesta, jonka vähentäminen on pitkälti EU:n omissa käsissä.

LNG-terminaaleilla voidaan järjestää vakuutus venäläisen kaasun toimituskatkojen varalta. Valitettavasti nykyiset terminaalit sijaitsevat pääosin kaukana maanosan itä- ja kaakkoisosista, joissa haavoittuvuus on suurin. Kaasuverkkoa onkin parannettava ja lisäterminaaleja rakennettava.

Toinen työsarka on EU:n laajuisen varautumisen kehittämisessä. Vuonna 2014 järjestetyissä stressitesteissä kävi ilmi, että poikkeustiloihin varautuminen perustuu kansallisiin toimiin ilman laajempaa koordinointia. Tämä on paljon suurempi ongelma kuin Venäjän suuri ja kasvava markkinaosuus.

Venäjän nykytilasta ja -politiikasta huolimatta EU:n on säilytettävä kylmäpäinen energiasuhde Moskovaan. Eurooppa on sidoksissa Siperian kaasukenttiin nyt ja tulevaisuudessa.

Vesa Ahoniemi
Kirjoittaja on energiapolitiikkaan ja energiamarkkinoihin erikoistuva jatko-opiskelija Oxfordin yliopistossa Britanniassa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat