Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Maksajan etsintä kuuluu päättäjille

Pääkirjoitus
 
Paavo Rautio Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien pääkirjoitustoimittaja.

Presidentti Sauli Niinistö vetosi uudenvuodenpuheessaan poliitikkoihin, jotta kaikki ymmärtäisivät talouden uhkat. "Jos aidosti haluaa vaikuttaa, nyt pitää esittää, että tästä meille tärkeästä edusta me luovumme, mistä Te? Tehdä siis taas välttämättömyydestä hyve", presidentti sanoi.

MTV:n uutisten kyselyssä (3. 1.) suomalaiset antoivat huutia hallitukselle. Kahdeksan kymmenestä kertoi, että talousasiat ovat hallituksen hanskassa huonosti tai erittäin huonosti.

Moni tulkitsi tämän tarkoittavan sitä, että kansa haluaa talouspäätöksiä – olivatpa ne kuinka kivuliaita tahansa.

Mitä suomalaiset sitten tarkoittavat, kun he kaipaavat hallitukselta tekoja?

Mitä lähemmäs omaa lompakkoa mennään, sitä empivämmäksi kansa muuttuu. Ylen uutiset (7. 1.) kysyi, suostuisivatko suomalaiset luopumaan palkkojen korotuksista. Joka kolmas sanoi ei ja neljä kymmenestä vastasi, ettei koske minua.

Helsingin Sanomat (6. 1.) kysyi, heruisiko puolueilta näin vaalien alla säästöideoita. Ei herunut. Puolueiden napahahmot olivat kyllä tiukkoja kertoessaan, mistä ei saa nipistää (omilta äänestäjiltä) ja mistä saa (muiden äänestäjiltä).

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki lisäsi, että on aivan turha tuijottaa himoiten julkista sektoria – se ei ole liian iso, vaan yksityinen sektori on nykyisin liian pieni. Eli jos liikkuminen käy työlääksi ylipainon vuoksi, vika ei ole isossa mahassa vaan heikoissa jaloissa.

Tilanne on pohjimmiltaan yksinkertainen. Talouden ongelma ei ole suhdanneluonteinen vaan pitkän aikavälin vaiva. Suomen on peruutettava ajassa hakiessaan tuloihin sopivaa hyvinvointivaltion tasoa. Ei kauas – muutaman vuoden päähän vain. Aikamatkasta selvittäisiin, mutta jonkun pitäisi mennä edellä.

Jos arhinmäkeläisen jakolaskun tulos on väärä, politiikan päättäjät pystyvät pienentämään viivan päällä olevaa kustannusta paljon tehokkaammin kuin vahvistamaan jakajaa – alla olevaa yksityisen sektorin tuottoa.

Niinistön haasteeseen vastaaminen kuuluu puolueille ja työmarkkinapäättäjille. "Me" on oma puolue tai järjestö ja "Te" kilpaileva ryhmittymä. Yksittäinen ihminen ei astu rivistä, kun vapaaehtoisia pyydetään ilmoittautumaan maksajiksi.

Jos suomalaisilta kysyttäisiin, pitäisikö naapurin elintasoa laskea yhteisen hyvän nimissä, suuri osa vastaajista sanoisi varmaankin "kyllä". Myös vastaajan naapuri ja sen naapuri sanoisivat niin.

Paavo Rautio paavo.rautio@hs.fi
Twitter: PaavoRautio1
Kirjoittaja on HS:n pääkirjoitustoimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat