Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ohje päättäjälle: älä tee turhia patoja

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Kun seuraava hallitus tekee – kertarysäyksellä tai hitaammin – talouspoliittista ohjelmaansa tuleville vuosille, talouteen vaikuttavia ratkaisuja on mietittävä tarkemmin, monipuolisemmin ja johdonmukaisemmin kuin nykyhallitus on tehnyt.

Suomen talous on pahasti jumissa, ja kansantalous sekä julkinen talous velkaantuvat. Päätöksiä tehdään ahtaassa raossa, ja kiirekin on. Silti ratkaisujen taloudelliset seuraukset on pystyttävä arvioimaan.

Muun muassa Valtiontalouden tarkastusvirasto on havainnut, että tällä vaalikaudella puntarointeja on tehty puutteellisesti. Joskus niitä ei ole edes ehditty tehdä ennen päätösten viemistä eteenpäin. Toisinaan edellinen päätös on kumottu seuraavalla ainakin osittain.

Talouspäätöksissä ainoa tarkasteltava seikka ei ole se, paljonko vaikkapa verotuksen muutokset, sosiaaliturvan korjaukset tai yritysrahoitusta koskevat linjaukset tuovat tai vievät rahaa. Päätökset voivat edistää tai haitata suomalaisen yrityskentän uusiutumista. Ne voivat siis lisätä tai vähentää Suomen kansantalouden kilpailukykyä.

Viime vuosina Suomen, siis yritysten, kilpailukyvystä on väitelty laajasti. Osa väittelijöistä ajattelee, ettei Suomella ole merkittävää kilpailukykyongelmaa. Osa katsoo, että ongelma on olemassa. Näin ajattelevat jakautuvat niihin, jotka näkevät syyn kilpailijamaita suuremmissa yksikkötyökustannuksissa, ja niihin, jotka katsovat syyn olevan siinä, että Suomessa yritysten johtajat ovat taitamattomia. Ensimmäiset asettuvat työnantajaleiriin, jälkimmäiset työntekijäleiriin.

Professori Mika Maliranta kertoo tuoreessa selvityksessään Luovan tuhon tie kilpailukykyyn, että kilpailukykyongelma on olemassa. Tuottavuuden kasvu hyytyi Suomessa vuoden 2008 tienoilla. Palkat sen sijaan jatkoivat nousuaan vanhojen palkkaratkaisujen pohjalta.

Syntyi iso aukko, joka näkyy kilpailukykyongelmana. Myöhemmin maltilliset ratkaisut ovat maltillistaneet yksikkötyökustannuksia, mutta aukko jäi, kun kilpailijamaista poiketen suomalainen tuottavuus ei ole lähtenyt kiriin.

Syyllisten etsimisen sijaan selvityksessä kehotetaan päättäjiä pohtimaan, miten heidän päätöksensä vaikuttavat tuottavuuskehitykseen – miten ratkaisut vaikuttavat aukon kokoon.

Maliranta on tunnettu luovaa tuhoa selvittelevistä tutkimuksistaan. Luovalla tuholla tarkoitetaan uusiutumista – ilmiötä, jossa tuottavuus vahvistuu, kun tuottavimmat yritykset kasvavat, heikoimmat joutuvat lopettamaan ja resursseja siirtyy tuottavimmille. Tätä ilmiötä ei pitäisi Malirannan mukaan padota tarpeettomasti.

Maliranta ei tarkoita sitä, että markkinoiden tulisi antaa riepotella ihmisiä paikasta toiseen, vaan että päätösten suhde uusiutumiseen olisi punnittava. Joitain patojakin tarvitaan, mutta esimerkiksi niin ei tulisi toimia, että vaikkapa asunto-, vero- tai työmarkkinapolitiikassa syntyisi päätöksiä, jotka hidastaisivat työvoiman liikkuvuutta. Tai päinvastoin: tulisi tehdä päätöksiä, jotka helpottavat resurssien – työvoiman tai rahan – siirtymistä kohti tuottavia yrityksiä.

Yritysrahoituksessa ongelma ei ole määrä, vaan se, ettei raha aina löydä tietään yrityksiin, jotka ovat alkutaipaleella. Raha ei myöskään aina osaa seuloa hyvää ja tuottavaa liikeideaa huonosta.

Seuraavan hallituksen kannattaa pitää mielessä, että luovan tuhon tuottavuutta nostava vaikutus toimii parhaiten kaupunkiseuduilla: rahan ja työvoiman siirtyminen tuottamattomasta kohti tuottavaa on kitkattomampaa kaupungeissa kuin harvaan asutulla seudulla.

Pääkaupunkiseudun kehittäminen saattaa tuoda tämän ilmiön kautta tuottavuutta koko kansantalouden mitassa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat