Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Talous pakottaa Serbiaa tasoittamaan EU-tietään

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Serbian tasapainoilu EU:n ja Venäjän välillä on siirtymässä uuteen vaiheeseen. Maa voi joutua lähiaikoina päättämään, mikä sen linja oikein on.

Koko viime vuoden ajan Serbia pyrki välttämään Venäjän ärsyttämistä. Serbia ei tuominnut YK:ssa Krimin miehitystä. Myöhemmin Serbian hallitus kertoi kuitenkin olevansa sitä mieltä, että Krim on samalla tavoin osa Ukrainaa kuin Kosovo on osa Serbiaa.

Serbialla oli suuria toiveita Mustanmeren alta läpi Balkanin Keski- ja Etelä-Eurooppaan suunnitellun South Stream -kaasuputken tuomista hyödyistä. Hanke oli vireillä vielä lokakuussa, jolloin Venäjän presidentti Vladimir Putin vieraili Belgradissa kaupungin vapauttamisen 70-vuotisjuhlassa. Sotilasparaatia lykättiin vieraan takia neljällä päivällä, ja taivaalla lensivät myös venäläiskoneet.

Joulukuun alussa Venäjä kertoi luopuvansa putken rakentamisesta. Hankkeen kaatoivat sekä EU:n vastustus että Venäjän talouden alamäki.

Serbia jättäytyi myös Venäjä-pakotteiden ulkopuolelle. EU on kuitenkin vahtinut silmä kovana, ettei maasta tule pakotteiden kiertämisen reittiä.

Serbia on katsonut kadehtien monia entisen itäblokin maita, jotka ovat vaurastuneet ja liittyneet EU:n jäseniksi. Maan oma elintaso on kulkenut alaspäin, koska rahat käytettiin sotiin ja maa eristäytyi muusta Euroopasta.

Belgradissakin on nyt vahvistunut näkemys, että maan talous kehittyy paremmin osana eurooppalaista yhteistyötä. Lähentyminen EU:n kanssa ei kuitenkaan ole ilmoitusasia. Jos Serbia haluaa edetä EU-tiellä, sen täytyy tulla Venäjän-politiikassaan lähemmäksi EU:n linjaa ja parantaa suhteitaan Kosovoon.

Merkkejä muutoksesta näkyy jo Serbian vierailukalenterissa. Marraskuussa Belgradissa vieraili ensimmäinen Albanian johtaja 1940-luvun jälkeen. Keskiviikkona Serbian pääministeri Aleksandar Vučić vieraili albaanienemmistöisessä Kosovossa, jonka itsenäisyyttä Serbia ei edes tunnusta.

Ortodoksisen uudenvuoden viettämisellä perusteltu vierailu suuntautui serbialueille. Pääministerillä oli kuitenkin mukanaan joukko avainministereitä, joten matkan voi tulkita poliittiseksi päänavaukseksi Kosovon-suhteiden rakentamisessa. Silti vasta seuraavat askelet kertovat, onko Serbian linja muuttumassa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat