Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Talousennusteissa on paljon puutteita

Pääkirjoitus
 
Juhani Kahelin

Raimo Sailas kehui kolumnissaan (HS 13. 1.) Suomen Pankin "laajaa arviota" Suomen talousnäkymistä.

Millaista viisautta talousinstituuttien ennusteet ja hallitusohjelmamuistiot edustavat? Niistä on suljettu pois syventävä historia-analyysi, uudenlaisten tulevaisuuskuvien hahmottelu, kansan osallisuuden analyysi tai ihmiskuvan pohdinta. Puutteiden vuoksi talousennustajien tietämys kapeutuu putkiajatteluksi.

Juuri päättyneiltä Tieteen päiviltä voidaan poimia luentoja, jotka haastavat talousinstituuttien ajattelun. Sakari Siltala kuvasi metsäteollisuuden vaiheita sadalta vuodelta: kartellien, devalvaatioiden, egokilpailun, epäonnistuneiden yrityskauppojen ja miljardilainojen kausia. Tänään paperin tilalla on iPad.

Matti Pohjolan mukaan nyt on uudenlaisen ideakombinoinnin, alhaalta rakentuvan digimaailman, uusien sattumien ja ehkä kansalaispalkan aika.

Göte Nyman antoi ohjeen: liikkukaa sivusuunnassa. Uusi ihmiskuva ei ole Homo economicus, aivokone, persoona-automaatti tai rationaalinen päättäjä.

Talousennusteet ovat antoisaa luettavaa. Niitä ei pidä uskoa sellaisenaan: ne tulee nähdä varoituksena siitä, miten ei pidä ajatella. Ne ovat hyvää aineistoa kriittiselle ajattelulle. Kiitos siitä.

Juhani Kahelin
valtiotieteiden lisensiaatti, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat