Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Azerbaidžanin hyvä vuosi

Pääkirjoitus
 
Jussi Niemeläinen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n toimittaja.

Kun Eurooppa haukkoi viime viikolla henkeään Pariisin ensimmäisen terrori-iskun jälkeen, Azerbaidžanin presidentin Ilham Alijevin Twitter-tili aktivoitui.

"2014 oli menestyksekäs vuosi Azerbaidžanille. Olemme onnistuneesti ratkaisseet maahamme kohdistuneet haasteet", Alijev julisti englanniksi.

Viestejä tuli sen jälkeen vielä kymmenkunta, mikä on tavallista. Alijevin tililtä twiitataan noin kerran viikossa monta iskulausetyylistä viestiä kerrallaan. Ne on selvästi synnytetty komiteatyönä.

Tällaisina aikoina tekisi mieli ilahtua. Hyvä, että edes jollain menee hyvin. Etelä-Kaukasiassa sijaitseva Azerbaidžan on vieläpä entinen neuvostotasavalta. Entisillä neuvostotasavalloilla menee yleisesti ottaen nyt erityisen huonosti.

Alijevin ilossa on kuitenkin iso ongelma: hänelle "haasteita" ovat myös muun muassa sananvapaus ja oppositio. Nämä "haasteet" hän on saanut "ratkaistua".

Mennyt vuosi oli Azerbaidžanin muutenkin heikolle kansalaisyhteiskunnalle poikkeuksellisen karu. Perustellusti voi puhua jo vainosta.

Ihmisoikeusaktivisti Leyla Junus on miehensä Arif Junusin kanssa ollut tutkintavankeudessa huhtikuusta asti. Kesällä kansalaisaktivisti Hasan Huseynli sai vankeutta puukotuksesta, mutta oppositio piti syytteitä tekaistuina.

Alkutalvesta maan tunnetuin tutkiva toimittaja Hadiza Ismailova vangittiin epäiltynä poikaystävänsä ajamisesta itsemurhaan. Ismailova oli erikoistunut raportoimaan Alijevin perheen korruptiosta ja häntä on yritetty vaientaa muun muassa julkaisemalla hänen makuuhuoneessaan salaa kuvattuja videoita.

Azerbaidžanin tilanteen huonontuminen on kuitattu varsin kevyesti.

Azerbaidžan myy öljyä ja kaasua länteen. Sillä on toimivat suhteet Israeliin, minkä lisäksi maltillinen muslimimaa on oiva tarkkailupaikka naapurissa sijaitsevaan Iraniin. Azerbaidžan oli tärkeä Afganistanin joukkoja huollettaessa.

Luottamus näyttää silti olevan yksipuolista. Monien autoritääristen johtajien tavoin Alijev selvästi epäilee, että länsi yrittää kaivaa maata hänen altaan "värivallankumouksella". Ukrainan entisen presidentin Viktor Janukovytšin pako vain vahvisti tätä uskoa.

Lännelle Azerbaidžan on tärkeä, kun yritetään ostaa energiaa muualta kuin Venäjältä. Maa on myös pieni ja aika kaukana.

Siksi Alijeville taitaa tulla myös hyvä vuosi 2015.

Jussi Niemeläinen jussi.niemelainen@hs.fi
Twitter: JNiemelainen
Kirjoittaja on ulkomaantoimituksen esimies.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat