Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kreikka palaa vaaliteemaksi

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Ennakko-oletukset näyttävät osuvan oikeaan: Kreikka palaa vaaliteemaksi Suomessa. Edellisen kerran maa talousvaivoineen oli tässä roolissa eduskuntavaalien alla vuonna 2011.

Kreikassa pidetään parlamenttivaalit runsaan viikon päästä. Kannatusmittausten mukaan vasemmistopuolue Syriza on vahvoilla. Se vaatii Kreikalle laadittuun talousohjelmaan helpotuksia ja Kreikan julkisten velkojen leikkauksia.

Suomalainen asetelma lähestyvien vaalien alla on kreikkalaiseen verrattuna päinvastainen.

Kreikassa ääniä haetaan lupailemalla kansalle muutoksia säästöohjelmiin. Suomessa näköjään laskeskellaan, että se menettää ääniä, joka suhtautuu myötämielisesti Kreikan vaatimuksiin. Vanhaa suomalaista sanakikkailua noudattaen kyse on pilkun paikasta. Kreikassa pärjää se, joka sanoo "Säästöjä ei, apua". Suomessa se, joka sanoo: "Säästöjä, ei apua."

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki tosin menee vastavirtaan. Hän kertoi blogissaan tukevansa Syrizan vaatimuksia, koska se "tarjoaa Kreikalle ratkaisun päästä hallitusti ulos kriisistä" ja "Syrizan voitto avaa mahdollisuuden uuteen alkuun Euroopalle".

Pääministeri Alexander Stubb (kok) sen sijaan tuntee niskassaan perussuomalaisten haasteen. Perussuomalaiset keräsivät vuonna 2011 ääniä muun muassa eurokriisin tuottamia taloudellisia vastuita moittimalla. Hallitusvastuun painama ja jo Kreikalle apupakettia haalinut kokoomus oli yksi puolueen kohde.

Perussuomalaiset kokeilevat taas samaa keinoa. Puolue päätti torstaina tehdä välikysymyksen Kreikan tilanteesta.

Alenevasta kannatuksesta kärsivä kokoomus ei halua toista kertaa tikkatauluksi. Stubb kertoi Financial Timesin haastattelussa (14. 1.), että "me pysymme lujina". "On selvää, että me sanoisimme selvästi ei lainojen anteeksiantamiselle", Stubb sanoi.

"Eräät Kreikan puolueiden lausunnot ja ideat nykyisistä ohjelmista ovat yksinkertaisesti mahdottomia Suomen hyväksyä", Stubb sanoi ja muistutti, että Kreikalle on jo annettu myönnytyksiä.

Stubb lisäsi, että hän ei halua puuttua lausunnoillaan Kreikan vaaleihin. Ei varmaankaan. Pääministeri Stubbin mahdollisuudet puuttua Kreikan vaaleihin näillä arvioilla ovat paljon pienemmät kuin hänen mahdollisuutensa puuttua Suomen vaaleihin.

Suomi vaati ja sai itselleen ainoana EU-maana vakuudet Kreikalle annetulle tuelleen. Toiseen tukipakettiin liittyvät vakuudet tulkittiin taloudellisiksi: jos Kreikka ei velkojaan maksa, Suomi saa vaatia vakuuksien realisointia. Mutta voinee vakuudet tulkita myös poliittisiksi – monessakin mielessä.

Sdp etsi vuonna 2011 vaalien jälkeen itselleen suojaa tuen suututtamilta suomalaisilta vaatimalla vakuuksia.

Toinen tapa tulkita vakuuksien poliittisuutta on se, että ne saamalla Suomi tavallaan jätti Kreikan rauhaan: me saamme turvan, te meiltä rauhan.

Syrizan kovista puheista huolimatta tilanne on se, että Kreikka ei muuttele yksin velkamääriään. Suomella on ratkaisuun huomattavaa valtaa.

Jos Suomi suostuu julkisten velkojen leikkauksiin, Suomi käytännössä luopuu vakuuksistaan. Siihen ei tarvitse suostua, eikä houkutus suostumiseen ole Suomessa suuri. Mutta jos muut avustajamaat päätyvät kannattamaan velkavähennyksiä, Stubbin linja panee Suomen ahtaalle. Tosin yksin jäämisen pelkoa ei ehkä ole.

Kreikan julkisten velkojen kevennyksistä on keskusteltu pitkään. Esimerkiksi pari vuotta sitten. Asiassa ei ollut mahdollista edetä, sillä Saksassa oli tulossa liittopäivävaalit. Jossain on aina vaalit.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat