Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Eduskunta päätti jarruttaa paperittomien terveydenhoitoa

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Moni kansanedustaja arvioi HS:n kiertokyselyssä (HS 14. 1.), että maahanmuuttoon liittyvät kysymykset nousevat esiin kevään vaalikeskusteluissa. Ajatus arvelutti muun muassa Sdp:n Maria Guzeninaa, joka pelkää keskustelun "kääntyvän populismin puolelle".

Guzenina tarkoittanee populisteilla perussuomalaisia, mutta osataan laji muuallakin. Tästä hyvä osoitus oli eduskunnan tiistai-iltana käymä lyhyt keskustelu paperittomasti Suomessa olevien ulkomaalaisten terveyspalveluista.

Hallituksen esitys jäi poikkeuksellisesti pöydälle perussuomalaisten esityksestä, mutta päähallituspuolueiden kokoomuksen ja Sdp:n suosiollisella avustuksella. Keskustelua halutaan jatkaa, kun paikalla on enemmän kansanedustajia.

Kaikki Suomessa oleskelevat voivat nykyisin kiireellisissä tapauksissa marssia terveyskeskukseen hoitoa saamaan. Sen sijaan ei-kiireelliseen hoitoon ei pääse, ei esimerkiksi raskausajan aikanakaan, jos on paperiton eli laittomasti Suomessa. Kansainväliset järjestöt ovat huomautelleet tästä toistuvasti, joten sosiaali- ja terveysministeriö aikoo linjata hoidosta lailla – huolimatta siitä, että asia ei sisälly hallitusohjelmaan.

Lakiesitys koskee kolmansien maiden kansalaisia eli EU:n ulkopuolelta tulevia. Se ei koske EU-maiden Romanian ja Bulgarian romaneja. Heitä ei hoideta vastedeskään siksi, että heiltä puuttuu kotimaansa järjestämä kattava sairausvakuutusturva.

Eduskuntakeskustelussa kuultiin tutut argumentit siitä, että laittomasti maassa olevat täytyy lääkärissäkäynnin sijaan passittaa pois maasta ja että oman maan vähäosaiset on hoidettava ensin.

Kuulosti siltä, että edustajien mielestä laittomasti maassa olevan tulee mielellään ensin kitua niin pitkään, että hän muuttuu kiireelliseksi tapaukseksi.

Lakiesityksen kohderyhmäksi arvioidaan 1 000–2 000 henkilöä, kuluiksi puoli miljoonaa euroa vuodessa. Vaikutusarvion epämääräisyys johtuu siitä, että maassa olevien määrää ei tiedetä kunnolla. Ministeriö ei usko lain toimivan maahanmuuton vetovoimatekijänä.

Näyttää siltä, että eduskunnassa päätavoite on jarruttaa lakiesityksen etenemistä ja saada se lopulta raukeamaan. Inhimillisesti se on kylmää politiikkaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat