Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kassakaappiin jäi muutakin kuin Tiitisen lista

Pääkirjoitus
 
matti kalliokoski
Matti Kalliokoski Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien pääkirjoitustoimittaja.

Tiitisen lista ei ole ainut aikakautensa asia, joka kaipaa tarkempaa tutkimusta. Vuosina 1989–1991 Suomen poliittiselle johdolle avautui uusi tilanne. Berliinin muuri oli murtunut ja itäblokki hajonnut, mutta Neuvostoliitto oli vielä olemassa.

Moni piti presidentti Mauno Koiviston suhtautumista Baltian maiden itsenäisyyspyrkimyksiin kylmäkiskoisena. Jälkeenpäin on kysytty, luuliko Suomi Neuvostoliiton olevan ikuinen.

Eräs sisäpiireissä ollut aikalainen sanoo, että tilannearvio oli toinen. Neuvostoliiton romahtamista pidettiin mahdollisena, mutta harva uskoi, että jokin imperiumi voisi kerrankin tulla tiensä päähän verettömästi. Suomessa varauduttiin myös todella huonoihin vaihtoehtoihin, eikä muita haluttu yllyttää riskinottoon.

Täysin toimettomina suomalaiset eivät kuitenkaan tilannetta seuranneet. Varsinkin sotilaat kärkkyivät tilaisuutta vapauttaa Suomi toisen maailmansodan perintönä tulleista rajoitteista.

Syksyllä 1990 Saksojen yhdistyessä avautui ensimmäinen mahdollisuus. Suomi kertoi, että Pariisin rauhansopimuksen sotilasartiklat sekä yya-sopimuksen maininta Saksasta hyökkääjänä ovat nyt menettäneet merkityksensä.

Siirtoa oli valmisteltu huolellisesti, eikä se herättänyt voimakkaita reaktioita. Loputkin yya-sopimuksesta saatettiin vuonna 1992 Neuvostoliiton viereen arkistohyllylle.

Työn alla oli kuitenkin myös muita avauksia, jotka eivät toteutuneet.

Talvisodan jälkeen vuonna 1940 Neuvostoliitto painosti Suomen sopimaan Ahvenanmaan demilitarisoinnista toisin kuin vuoden 1922 sopimuksessa. Suomelle määrättiin oikeuksien sijaan vain velvollisuuksia, joita Neuvostoliitto valvoi.

1990-luvun alussa tiettävästi harkittiin myös tästä sopimuksesta luopumista. Se olisi ilmeisesti sopinut silloisille Kremlin valtiaille, mutta hanke pysähtyi Suomen omaan varovaisuuteen ja Ruotsin penseyteen. Ahvenanmaan pakettia olisi vaikea purkaa vain yhdestä nurkasta.

Toinen pohdinnan aihe oli tiedustelulain säätäminen. Suomessa sitä ei ollut, koska itänaapuria ei haluttu ärsyttää. Joku saattoi pohtia, miksi parhaat upseerit työskentelivät tilastotoimistossa, mutta muihin maihin verrattuna Suomi seurasi ulkomaailmaa toinen silmä peitettynä.

Hanke jäi muiden tapahtumien jalkoihin. Itsenäinen Baltia, uusi Venäjä ja avautuva EU-tie veivät huomion. Laki on puuttunut näihin päiviin saakka.

Matti Kalliokoski matti.kalliokoski@hs.fi
Twitter: mattikalliokosk
Kirjoittaja on pääkirjoitustoimituksen esimies.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat