Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Energiatehokkaat tuotteet ansaitsevat alemmat tullit

Pääkirjoitus
 
Hannu Väänänen

Ympäristöteknologiatuotteiden vapaakauppaneuvottelut voivat siirtää markkinoiden painopistettä suomalaisten yritysten vahvoille alueille.

Heinäkuussa 2014 alkaneet ympäristöteknologiatuotteiden vapaakauppaneuvottelut ovat jääneet uutisoinnissa Venäjän-kaupan sanktioiden sekä EU:n ja Yhdysvaltojen kauppaneuvottelujen varjoon. EGA-neuvotteluissa (Environmental Goods Agreement) Euroopan unioni, Yhdysvallat, Kiina, Japani, Etelä- Korea ja yhdeksän muuta valtiota pyrkivät alentamaan ympäristöä säästävien tuotteiden tulleja.

EGA-neuvottelut ovat tärkeä prosessi muutenkin kuin ympäristön kannalta. Kun yleiset kauppaneuvottelut Maailman kauppajärjestössä WTO:ssa edistyvät kehnosti, EGA voi avata markkinoita suomalaisten yritysten ympäristöä säästäville tuotteille. Niiden tullien aleneminen siirtäisi markkinoiden painopistettä suomalaisten vahvoille alueille, ympäristöosaamiseen ja teknologian paremmuuteen. Myös Kiinan ja Yhdysvaltojen tuoreet ilmastolinjaukset lisäävät edistyksellisen teknologian kysyntää.

EGA-neuvotteluilla on esikuvansa. Aasian ja Tyynenmeren alueen talousfoorumiin Apeciin kuuluvat maat sopivat vuonna 2012 tullinalennuksista 54 tullinimikkeelle: niiden tullit saavat olla vuoden 2015 lopussa korkeintaan viisi prosenttia tuotteen arvosta.

Apecin tuotelista, joka keskittyy puhdistusteknologiassa, ympäristön seurannassa ja uusituvan energian tuotannossa tarvittaviin laitteisiin, on EGA-neuvottelujen perusta. Valikoimaa on vielä laajennettava, jos tullipolitiikalla halutaan vaikuttaa ympäristöön enemmän.

Noin 80 prosenttia maailman kasvihuonekaasuista syntyy energiantuotannon yhteydessä. Uusiutuvan ja vähähiilisen energiantuotannon lisääminen on välttämätöntä. Energiatehokkaan teknologian on samalla höllennettävä bruttokansantuotteen kasvun ja energiankulutuksen lisääntymisen välistä yhteyttä. Energiatehokkaiden ja ympäristöä säästävien tuotanto- ja kulutusketjujen luominen on tärkeää.

Tehokkaalla sähkön käytöllä voidaan vaikuttaa merkittävästi ympäristötavoitteisiin. Hiilen, maakaasun, öljyn ja muiden primäärienergialähteiden kulutuksesta 38 prosenttia käytetään sähkön tuottamiseen, ja vain noin kolmannes tuotetusta primäärienergiasta päätyy kuluttajan käyttöön – loppu kaksi kolmasosaa katoaa hävikkinä prosessin eri vaiheissa. Siksi myös sähkön tehokkaaseen siirtoon, jakeluun ja loppukäyttöön liittyvät laitteet ja palvelut on tarkoitus ottaa mukaan EGA-neuvotteluihin.

Energian tehokasta käyttöä koskeva neuvottelukierros jatkuu tammikuun lopussa. Ympäristön näkökulmasta on tärkeää, että vain parhaat teknologiat ja tuotteet saavat tullinalennuksiin oikeuttavan statuksen. Tämä edellyttää, että parhaat tuotteet ovat teknisesti erotettavissa muista tuotteista ja että ne voidaan tunnistaa maiden rajoilla.

Esimerkiksi uusiutuvan energian tuotantoon tarkoitetut laitteet luokitellaan sellaisinaan ympäristöä säästäviksi. Ongelmallisempaa on arvioida energiaa kuluttavia laitteita ympäristön kannalta: kaikkia jääkaappeja ei voida pitää samanarvoisina, ja sama pätee muun muassa sähkömoottoreihin ja moniin teollisuuden prosessilaitteisiin. Onneksi standardijärjestöt ja useimmat teollisuusmaat ovat luokitelleet laitteita energiankulutuksen perusteella.

EGA-neuvotteluissa tullinalennuksia pitäisi antaa vain energiatehokkaimmille laitteille. Ne ovat usein kalliimpia kuin vastaavat mutta energiatehokkuudeltaan heikommat vastaavat laitteet, mutta hintaeroa voidaan tasata tullinalennuksilla. Muutos ohjaisi hankintoja kohti tehokkainta teknologiaa, ja laitteita valmistava teollisuus saisi markkinasignaaleja parempien tuotteiden kehittämiseksi.

Vaikka EGA-neuvotteluissa päästäisiinkin konkreettisiin tuloksiin, neuvottelutuloksen toimeenpano vaatii muutoksia tullausmenettelyissä.

Nykyisin tullinimikkeet eivät yleensä kerro tuotteiden energia- ja materiaalitehokkuudesta vaan tehosta, käyttötarkoituksesta tai muista ominaisuuksista. Esimerkiksi sähkömoottoreiden tullinimikkeet perustuvat moottoreiden tehoon, eikä niiden perusteella voida määrittää tuotteen ympäristöystävällisyyttä.

Ongelman korjaamiseksi tarvitaan alan teollisuuden, neuvotteluosapuolten ja kansainvälisen tullijärjestön yhteistyötä.

Hannu Väänänen
Kirjoittaja on johtaja
ABB Oy:ssä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat