Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kreikassa käydään myös Espanjan vaalikampanjaa

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Euroopassa on Ranskan terrori-iskujen jälkeen keskitytty arvioimaan maahanmuuttovastaisen oikeiston nousua. Lähikuukausina vakiintuneiden poliittisten puolueiden merkittävimmät uudet haastajat ovat kuitenkin vasemmistopopulisteja. Kreikan Syrizalla ja Espanjan Podemosilla voi olla suuri vaikutus euroalueella, ja niiden kannatukset ovat kytköksissä toisiinsa.

Syriza ja Podemos ovat hieman kuin kaksi marjaa, vaikka niiden syntyvaiheet ovat erilaiset.

Syriza syntyi Kreikassa yli kymmenen vuotta sitten radikaalivasemmiston liittona. Podemosista tuli puolue vasta vuosi sitten. Sen juuret ovat Madridin Complutensen yliopiston vallankumoushengen kyllästämillä käytävillä.

Molempien puolueiden kannatus mielipidemittauksissa on noin 30 prosenttia. Molemmat ovat kannatuksessa muutaman prosentin edellä maidensa nykyisiä valtapuolueita.

Laitavasemmistolaisista juuristaan huolimatta molemmat sopeutuvat vallitseviin poliittisiin olosuhteisiin. Puolueet ovat korvanneet vallankumousvaatimukset euroalueen tiukan talouspolitiikan ja kovien lainaehtojen vastustamisella.

Syriza ja Podemos hakevat tasapainoa radikaalien kannattajiensa ja poliittisen yhteistyökyvyn välillä. Molempien elinehto on kuitenkin olla uskottava haastaja korruptiosta syytetylle poliittiselle ja taloudelliselle eliitille. Puolueiden lopullista linjaa ei vielä tiedä kukaan.

Espanjassa on hieman vastahakoisesti mutta yhä selvemmin havahduttu siihen, että Syrizan Kreikan parlamenttivaaleissa sunnuntaina viikon kuluttua saamalla kannatuksella voi olla ratkaiseva vaikutus Espanjan vaaleihin, jotka järjestetään todennäköisesti marraskuussa.

Espanjan konservatiivinen pääministeri Mariano Rajoy oli keskiviikkona Ateenassa antamassa tukea Kreikan konservatiiviselle pääministerille Antonis Samarasille. Se on merkittävä liike Rajoylta: hän on eurokriisin aikana toistanut alituiseen, että Espanja on eri asia kuin kriisiin paljon syvemmälle vajonnut Kreikka.

Ensi viikolla Ateenassa on vuorostaan Podemosin johtaja Pablo Iglesias tukemassa Syrizan johtajaa Alexis Tsiprasia.

Arvioitaessa Kreikan asemaa osana euroaluetta kannattaa muistaa, että johtopäätöksillä on vaikutusta myös paljon suuremman Espanjan asemaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat