Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Verkon armoilla

Pääkirjoitus
 
Jaakko Lähteenmaa Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n hallintopäällikkö.

Hakkeri- ja aktivistiryhmä Anonymous julisti viime viikolla sodan terrorismia vastaan. Liike ilmoitti kostavansa Ranskan terrori-iskujen uhrit tärvelemällä ja tuhoamalla jihadistien verkkoviritelmät. Uhkaus uutisoitiin laajalti. Missään ei kyseenalaistettu Anonymousin kykyä toteuttaa uhkaustaan – ja miksi olisikaan, sillä hakkeriryhmä on aiemmin onnistunut kaatamaan niin CIA:n kuin useiden eri valtioiden valtiolliset sivustotkin.

Tämän viikon aluksi kyberosaamistaan osoitti puolestaan ääri-islamistinen Isis. Järjestö kaappasi Yhdysvaltojen asevoimien Twitter- ja Youtube-tilejä lähettäen Isisin vastaisista ilmaiskuista vastaavan United States Central Commandin USCC:n nimissä muun muassa Allahia ylistävä viestejä.

Vuonna 2007 Virossa nähtiin, että verkkohyökkäykset voivat pahimmillaan lamauttaa koko yhteiskunnan. Pronssisoturipatsaskiistan ollessa kuumimmillaan mellakointi levisi verkkoon rampauttaen ensin pääministerin ja presidentin verkkopalvelut, leviten sitten valtion virastojen sekä pankkien palveluihin.

Valtion verkkoinfrastruktuuriin kohdistetut hyökkäykset uhkasivat Viron puolustusministeriön mukaan jo kansakunnan turvallisuutta. Iskun vaarallisuudesta huolimatta asiantuntijat arvioivat sen takana olleen tavallisia venäläismielisiä verkon käyttäjiä.

Suomessa yritykset kehuvat kilvan konesaliensa kestävän vähintään tulen ja veden, jopa ydiniskunkin. Mutta entäpä meidän arkemme: kuinka polvillamme me olisimme, jos jokin lamauttaisi meiltä samanaikaisesti esimerkiksi rahaliikenteen ja energiahuollon?

Abba-miljonääri Björn Ulvaeus kehotti Ruotsia ryhtymään ensimmäiseksi kokonaan ilman käteistä rahaa toimivaksi yhteiskunnaksi (HS 4. 1.) – maan maksuliikenteestä kun jo nyt on verkossa noin 80 prosenttia. Samaan aikaan Suomessa OP-pankin verkkopalvelut saatiin massiivisella bittipommituksella kyykkyyn neljäksi päiväksi. Pahimmillaan, uudenvuodenaattona, ravintolassa ei toiminut kortti eikä seinästä saanut käteistä.

Tärkeimpiä tietojärjestelmiä ei toki kaadeta liikenneruuhkilla, eikä yksikään yhteiskunta kaadu verkkosivujen mukana. Tähän saakka olemme kuitenkin nähneet vasta harrastelijoiden tekemiä nettihyökkäyksiä.

Kybersodan tai -terrorismin pelossa ei kannata menettää yöuniaan, mutta uni on varmasti rauhallisempaa, jos on kasa koivuhalkoja liiterissä ja viisikymppinen paperirahana lompakossa.

Jaakko Lähteenmaa jaakko.lahteenmaa@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n hallintopäällikkö.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat