Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sakkojen muuntaminen vankeudeksi pitäisi lopettaa

Pääkirjoitus
 
Tuula Asikainen ja Kirsti Kuivajärvi

Kalliin ja epäoikeudenmukaisen menettelyn käyttöä aiotaan laajentaa, vaikka muuntorangaistukset lisäävät sosiaalista syrjäytymistä.

Eduskunnassa käsitellään lakiesitystä, joka lisäisi sakon muuntorangaistusta suorittavien vankien määrää selvästi. Nykyisin vankeudeksi voidaan muuntaa vain tuomioistuimen määräämät sakot, ei poliisin rangaistusmääräysmenettelyssä antamia sakkoja.

Lakiesitys koskee toistuvasti samankaltaisiin vähäisiin sakkorikoksiin syyllistyneiden rikosasian käsittelyä. Heidän asiaansa ei voitaisi käsitellä rangaistusmääräysmenettelyssä, vaan rikkomus käsiteltäisiin tuomioistuimessa.

Näpistysrikkomusten käsittely tuomioistuimissa on jo nyt lisääntynyt. Lakiuudistus lisäisi vähäisten rikkomusten aiheuttamaa viranomaistyötä ja kuormittaisi tuomioistuimia entisestään. Uudistus uhkaa suhteellisuusperiaatetta ja oikeudenmukaisuusperiaatetta, jotka ovat oikeusjärjestelmän kulmakiviä.

Muissa Pohjoismaissa kehitys on kulkenut päinvastaiseen suuntaan. Ruotsissa sakon muuntorangaistuksesta luovuttiin käytännössä jo 30 vuotta sitten. Siellä muuntorangaistus on olemassa maksukykyisten sakotettujen niskurointia varten, mutta vankiloissa ei ole sakkovankeja.

Tanskassa rangaistustaan istuu keskimäärin vain yksi sakkovanki päivässä. Norjassa tavoitteena on luopua sakkojen muuntamisesta vankeudeksi. Vankeuden vaihtoehdoksi on kehitetty yhdyskuntapalvelun kaltainen järjestely, jota kokeillaan alueellisesti.

Muuntorangaistuksen käytön laajentamisen sijaan Suomessa tulisi miettiä, miten muuntorangaistuksesta voitaisiin luopua. Silloin seuraamusjärjestelmä lähenisi muiden Pohjoismaiden käytäntöjä.

Vuonna 2014 sakon muuntorangaistusta suoritti Suomen vankiloissa hieman alle 1 800 henkilöä, joista 1 216 suoritti pelkkää muuntorangaistusta. Lisäksi muuntorangaistusta suoritti 550 vankeustuomion saanutta vankia tai tutkintavankia. Lakiuudistus yli kaksinkertaistaisi sakkovankien määrän.

Sakkovankien keskimääräinen vankilassaoloaika on 15 päivää. Muuntorangaistuksena suoritettujen sakkojen euromääräinen mediaani on noin 400 euroa. Sakkovangeista 40 prosenttia on ensimmäistä kertaa vankilassa.

Sakon muuntorangaistukseen liittyy monia ongelmia. Sakko on varallisuuteen kohdistuva rangaistus, mutta kun sakko muunnetaan, siitä tulee vankeusrangaistus.

Vankeusrangaistus ei ole oikeassa suhteessa rikkomukseen, josta sakko on tuomittu. Joistakin tyypillisistä sakkorikoksista, kuten näpistyksestä, ei ole edes mahdollista tuomita vankeutta.

Sakon ja vankeuden välissä on monta porrasta, muun muassa ehdollinen vankeus, yhdyskuntapalvelu ja valvontarangaistus. Miksi maksamaton sakko muunnetaan kalliiksi vankeudeksi eikä esimerkiksi ehdolliseksi vankeudeksi?

Käytännössä muuntorangaistusta sovelletaan vain kaikkein huono-osaisimpiin, eikä muuntorangaistuksella ole heihin mitään pelotevaikutusta. Suurella osalla muuntorangaistusta suorittavista on päihdeongelma sekä monia muita sairauksia ja ongelmia, joiden hoitamiseen vankila ei ole oikea paikka. Vankeuden sijaan voitaisiin harkita hoitorangaistuksen käyttöönottoa.

Uudistusta on viety eteenpäin – ehkä poliitikkojen vaatimuksesta –, vaikka poliisi, tuomioistuinlaitos ja Rikosseuraamuslaitos ovat lausunnoissaan vastustaneet uudistusta. Tutkijatkaan eivät ole osoittaneet, että muutos olisi tarpeen.

Oikeuspoliittisen tutkimuslaitoksen tutkimuksen mukaan vuonna 2008 toteutettu rangaistusmääräyssakkojen muuntokielto ei lisännyt varattomien rikollisuutta. Lakiesityksessäkin todetaan myymälävarkauksien jopa vähentyneen.

Muuntorangaistusmenettely kaipaisi yksinkertaistamista, mutta sitä uudistuksessa ei esitetä. Poliitikkojen innokkuus ajaa lainmuutosta herättää hämmästystä myös uudistuksen kustannusten vuoksi: muutos maksaisi yhteiskunnalle yli 12 miljoonaa euroa vuodessa.

Suomessa oni jo aika edetä muiden Pohjoismaiden tavoin kohti oikeudenmukaisempaa maksamattomien sakkojen käsittelyä. Sakkojen muunto on vanhanaikaista, sosiaalisesti syrjivää ja kallista "velkavankeutta", joka kohdistuu muutenkin heikossa asemassa oleviin ihmisiin.

Tuula Asikainen ja Kirsti Kuivajärvi
Asikainen on ylijohtaja ja Kuivajärvi kehitysjohtaja Rikosseuraamuslaitoksessa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat