Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

SAK:n ja STTK:n yhdistyminen etenee

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Hanke SAK:n ja STTK:n yhdistämisestä nytkähti perjantaina taas eteenpäin. Perjantaiseen kokoukseen osallistui yli 70 ammattiliittoa. Seuraava etappi on helmikuussa, jolloin halukkaiden liittojen pitää ilmoittautua mukaan uuden jättijärjestön selvitystyöhön.

Yhdistämisen päätavoite on luoda vahvempi vastavoima Elinkeinoelämän keskusliitolle, etenkin yhteiskunnallisessa vaikuttamisessa. Palkansaajajärjestöjen mielestä EK hallitsee yhteiskunnallisen keskustelun asialistaa liian yksinvaltaisesti.

Siinä sivussa ammattiyhdistysliike saa säästöjä aikaan, kun järjestöt voivat luopua päällekkäisistä toiminnoista. SAK:n varapuheenjohtaja Matti Huutola (vas) ehdotti vastikään työttömyyskassojen yhdistämistä (Yle 15. 1.). Suuren työttömyyden aikaan kassoilta uhkaavat loppua rahat.

Odotusten mukaisesti korkeasti koulutettujen Akava jättäytyi yhdistymishankkeesta ulos, mutta pysyy yhteistyökeskusteluissa muuten mukana. Akavan jäsenliitoista vain Insinööriliitto osallistuu sulautumishankkeeseen.

Akavan pysyttäytymiselle muista erillään on – huonojen henkilösuhteiden lisäksi – ihan asiaperusteita. Akavalaisten työelämä ja työehdot poikkeavat muista muun muassa palkanmuodostuksen ja työaikojen perusteella. Useat yksityisellä sektorilla toimivat akavalaiset sopivat palkkansa itse työpaikalla, palkkausmuoto on usein kokonaispalkka eikä työaikaa valvota. Vastavuoroisesti se yleensä tarkoittaa, että ylitöistä ei saa korvauksia. Työnantaja ei mittaa työaikaa vaan työsuorituksia.

Akavan edunvalvonnan painopisteet poikkeavat STTK:n ja etenkin SAK:n painotuksista, kuten viime syksyn eläkeneuvotteluissakin nähtiin. Palkkaneuvotteluissa Akava ajaa prosenttikorotuksia, SAK suosii euro- ja senttilinjaa. SAK ja STTK keventäisivät pieni- ja keskituloisten tuloveroa, Akavan päähuomio on ylimmissä tuloluokissa.

Lyhyesti sanottuna Akava pelkää, ettei jättijärjestössä sen jäsenten ääni kuuluisi senkään vertaa kuin nykytilanteessa.

Tavoitteena on, että uusi keskusjärjestö aloittaisi jossain vaiheessa ensi vuonna. Olisi tosin poikkeuksellista, jos työmarkkinaneuvotteluissa jokin asia tapahtuisi ajallaan, ellei ole aivan ehdottoman pakko. Ensi vuosi on kyllä sikäli oiva tavoite, että SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly jää eläkkeelle keväällä 2016.

Palkansaajajärjestöissä ja -liitoissa on haettu suurempia kokoonpanoja aiemminkin. Aiemmista yrityksistä poiketen tällä kertaa hankkeesta voi tullakin jotain.

Työnantaja todennäköisesti ottaa palkansaajien sulautumishankkeen rauhallisesti. Voi olla pikemminkin helpotus, jos neuvotteluissa työelämän säännöistä ei tarvitsisi sovitella kolmen palkansaajajärjestön erilaisia tavoitteita.

Työnantajien ja palkansaajien välisiä työehtoneuvotteluja uusi järjestörakenne tuskin haittaa. Suuntaus on kohti laajempia toimialakohtaisia sopimuksia, mutta työpaikoilla aiempaa suuremmalla jouston mahdollisuudella. Tämä on ainakin työnantajien tavoite. Saman alan eri ammattiliittojen yhteistyön luulisi helpottuvan, jos ne kuuluvat samaan kattojärjestöön.

Työehtosopimuksissa olisi kyllä harventamisen varaa, sekä niiden lukumäärässä että sisällössä. EK:n jäsenliitot solmivat noin 280 eri työehtosopimusta. Näistä noin puolet solmii palvelutyönantajien liitto Palta. Yksityisten alojen sopimusten lisäksi ovat kunta-alan, valtion ja kirkon työehtosopimukset.

Palkansaajapuolelta voisi esimerkkinä mainita ammattiliitto Pron, joka neuvottelee jäsenistölleen yli 50 työehtosopimusta.

Norminpurkutalkoot saisivat ulottua myös työmarkkinasopimuksiin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat