Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Asumisen tukiin ei pintaremontti riitä

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Kevään eduskuntavaalit ovat otollinen hetki tivata puolueilta niiden linjauksia asuntopolitiikassa, sillä sytykkeitä keskusteluun ilmestyy pian. Ympäristöministeriö asetti hieman yli vuosi sitten työryhmän, jonka tehtävänä on ollut perata asumisen tukijärjestelmät ja verotus sekä kertoa, miten niitä pitäisi Suomessa vastaisuudessa kehittää.

Virkamiesvetoinen, helmikuussa ilmestyvä työ on tarkoitettu asuntolinjausten pohjaksi tulevaan hallitusohjelmaan. Yksi reunaehto tulee taloudesta: käytettävissä on entistä niukemmin valtion rahaa, joten valtion toimien tulee olla entistäkin tarkemmin harkittuja ja vaikuttavia.

Lisäksi on tunnustettu, että asuntomarkkinoiden toiminnasta on tullut taantuman vuoksi yhä selvemmin talouden osatekijä. Asumisen verotuksen ja tukijärjestelmän puutteiden ei pidä nousta esteeksi ihmisten liikkumiselle Suomessa sinne, missä työtä on.

Tämän vaalikauden hallitusten tavoitteena oli lisätä tuntuvasti kohtuuhintaisten vuokra-asuntojen tuotantoa, mutta siinä ei onnistuttu – tälläkään kertaa. Päinvastoin näyttää siltä, että markkinat eriytyivät entisestään. Kohtuuhintainen tuotanto on jäänyt yhä enemmän kuntien rakennuttajien hartioille, ja entiset isot yleishyödylliset toimijat Sato ja VVO ovat muuttuneet kiinteistösijoittajiksi.

Hallitus teki useita uusia toimia, mutta niiden vaikuttavuus jäi vielä epäselväksi. Keväällä 2013 päätettiin muun muassa, että valtio tuleekin itse mukaan vuokra-asuntojen rakennuttajaksi jo olemassa olevan yhtiön A-Kruunun kautta.

A-Kruunu on käynnistämässä tänä vuonna 400 vuokra-asunnon rakentamista pääkaupunkiseudulle. Vielä tehokkaampaa olisi ollut muokata valtion tukimuotoja sellaisiksi, että ne olisivat innostaneet nykyisiä toimijoita käynnistämään kohtuuhintaisten vuokra-asuntojen tuotantoa. Niin ei kuitenkaan tehty.

Nykyisin valtio tukee vuokratuotantoa maksamalla rakennuttajan ottamille lainoille korkotukea ja antamalla täytetakauksen. Vastineeksi asuntojen on oltava 40 vuotta vuokrakäytössä, asukkaat on valittava sosiaalisin perustein ja vuokratuotto voi olla vain kohtuullinen. Hallitus yritti tuoda tämän rinnalle 20 vuoden lyhyen korkotukimallin, jossa myös rajoitukset olisi purettu puolta lyhyemmässä ajassa, mutta hanke kaatui kokoomuksen ja Sdp:n erimielisyyksiin. Kokoomus vaati malliin suurempaa markkinaehtoisuutta, jota Sdp ei halunnut sosiaaliseksi tarkoitettuun asuntotuotantoon. Lopputulos eli koko tukimallin kaatuminen ei ole hallitukselle kunniaksi.

Sai hallitus jotain aikaankin: rakennuttajan omavastuukorko ensin puolitettiin ja sitten sitä vielä laskettiin nykyiselle tasolleen yhteen prosenttiin. Pulmana on vain se, että matalien korkojen aikana sekään ei ole riittävä kannustin.

Loppukaudella hallitus kytki pääkaupunkiseudun liikennehankkeiden rahoituksen siihen, että alueen kunnat ylipäänsä kaavoittavat maata asuntotuotantoon. Mallina se on periaatteessa mainio, mutta valtio olisi voinut olla tuotantotavoitteissaan vieläkin vaativampi ja miettiä myös, miten tavoitteesta lipsuvia kohdellaan.

Kohtuuhintaiseen tuotantoon liittyy muitakin ongelmia kuin tuotantotuen tehottomuus, esimerkiksi juuri kuntien maapolitiikka. Vyyhdin purkaminen vaatii laajoja toimia, mutta on hyvä, että edes asumisen tuki- ja veropolitiikka perataan tässä vaiheessa läpi.

Keskeinen kysymys on, kumpaa valtio haluaa tukea vuokra-asumisessa voimallisemmin, rakentamista vai asumista. Rakentamisen tuki näyttää toimivan heikosti, ellei tuki ole veronmaksajan kannalta arveluttavan anteliasta. Nykyinen asumistuki ei sekään ole ongelmaton, ei ainakaan kalliin asumisen pääkaupunkiseudulla.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat