Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Äärinationalistit ja islamistit ovat saman hirviön kaksi tyhmää päätä

Pääkirjoitus
 
Saska Saarikoski Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien Kuukausiliitteen toimittaja.

Kun al-Qaidan matkaan lähettämät terroristit iskivät matkustajakoneilla New Yorkiin ja Washingtoniin vuonna 2001, sillä oli yksi yllättävä seuraus: kirjakaupat tyhjenivät islaminuskoa käsittelevistä teoksista.

Samanlainen kiinnostuspiikki seuraa luultavasti Pariisin terrori-iskuja. Löytyykö pyhistä kirjoista selitys murhanhimolle?

Ei ainakaan helposti, voin vastata itsekin kasan kyseisiä kirjoja kahlanneena.

Islamista on tarjolla kaksi tulkintaa, jotka puhuvat sujuvasti toistensa ohi: toisaalla on islam-tutkijoiden suvaitsevainen ja rauhaa rakastava uskonto, toisaalla jihadistien verenhimoinen fanatismi. Kumpi on totuus islamista?

Kysymys on tietysti väärin asetettu. Itse asiassa samalla tavalla väärin kuin islamistien ajattelu, jossa siinäkin totuuksia on vain yksi.

Muslimimaiden historiassa riittää esimerkkejä niin raakuudesta ja suvaitsemattomuudesta kuin leppoisasta suvaitsevaisuudestakin.

Jälkimmäisestä todistaa yhä se, että islamilaisessa maailmassa on säilynyt monia ikivanhoja uskonnollisia ryhmiä, kuten Egyptin koptikristityt, Libanonin druusit tai Isisin jalkoihin jääneet jesidit.

Euroopasta useimmat tällaiset vähemmistöt kitkettiin pois jo kauan sitten. Jesidien kaltainen uskonryhmä kataarit yritti keskiajalla pitää puoliaan Ranskan vuoristossa, kunnes paavi lähetti ristiretkeläiset tappamaan koko porukan.

Kun paavin lähettiläältä Arnaud Amaurylta vuonna 1209 kysyttiin, miten sotilaat erottavat kataarit katolilaisista, hänen kerrotaan vastanneen: "Tappakaa kaikki, kyllä Jumala tunnistaa omansa."

Muslimimaissa samanlaista yhdenmukaisuuden painetta ei ollut pitkään aikaan, sillä maita hallitsi kalifi, sulttaani tai muu kaukainen ruhtinas. Tämä oli tyytyväinen, kun verot maksettiin ja asialliset hommat hoidettiin.

Poikkeukseksi muodostui 1700-luvulla Arabian niemimaa, jossa uskonnollinen fanaatikko Muhammed ibn Abd-al-Wahhab solmi vuonna 1744 liiton paikallisesti vahvan Saudien hallitsijasuvun kanssa.

Liitto vahvisti molempia osapuolia, mutta ajan myötä sen tekopyhyys ja vaarallisuus ovat käyneet yhä selvemmiksi: Saudien suvun jäsenet mässäilevät maallisissa nautinnoissa samalla, kun kuningaskunta rahoittaa askeettisuutta saarnaavaa uskonlahkoa ja lännen vastaista jihadia.

Jos syyllisiä haetaan, wahhabismi on siihen tarkoitukseen paljon sopivampi kuin islam.

Ne, jotka pääsivät inkvisiittoreilta karkuun, joutuivat kansalliskiihkoilijoiden kynsiin. Euroopassa keksittiin 1800-luvulla nationalismin aate, jonka mukaan valtio, kansakunta ja kansallinen kulttuuri kuuluivat samaan pakettiin, mitä harva oli ennen sitä tullut edes ajatelleeksi.

Kansallisuusajattelu johti vähemmistöjen sortoon, pakkosiirtoihin ja kansanmurhiin monessa maassa, totaalisimmin Hitlerin Saksassa ja Stalinin Neuvostoliitossa. Viimeksi nationalismin kauhuja saatiin todistaa 20 vuotta sitten Balkanilla.

Yhdysvaltalaisen Coloradon yliopiston uskontotieteen professori Brian A. Catlos kirjoitti 2. tammikuuta The Washington Post -lehdessä, että kansallisuusaate löytyy itse asiassa myös Isisin taustalta. Unelma kalifaatista on epätoivoinen yritys luoda uudenlaista yhteistä identiteettiä moniarvoistuvassa maailmassa.

"Se on oire siitä, mitä me kutsumme modernisaatioksi, sekä sen poliittisesta ulottuvuudesta: nationalismista."

Siksi onkin niin ironista, että länsimaissa monet islamin vastustajat vannovat ajattelussaan juuri kansallisuusaatteen nimiin. Todellisuudessa äärinationalistit ja islamistit ovat saman hirviön kaksi tyhmää päätä. Molempia vastassa ovat yksilönvapauden, suvaitsevaisuuden ja moniarvoisuuden kannattajat.

Sen sijaan, että kysytään, onko islam hyvä vai paha, kannattaa kysyä, miten islam sopeutuu nykymaailmaan, jossa ei ole tilaa ehdottomille totuuksille.

Muslimit ovat ammoisina aikoina saattaneet olla hyviä hallitsijoita ja merkittäviä tähtitieteen suosijoita, mutta kykenevätkö he elämään modernissa maailmassa maallisen vallan alla, demokraattisten sääntöjen mukaan?

Tähän kysymykseen eivät voi vastata kuin muslimit itse.

Saska Saarikoski saska.saarikoski@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n toimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat