Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Oulussa on muistettava judo ja Schumpeter

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Nokian ja myöhemmin sen puhelintoiminnot ostaneen Microsoftin irtisanomiset iskivät pahoin Oulun seutuun. Oulussa irtisanottiin satoja, jopa tuhansia kerrallaan. Ja kertoja tuli useita. Oulun aiemmin matala työttömyysaste lähti nousemaan kohti 15:ta prosenttia. Vuonna 2008 työttömiä oli 10 prosenttia työvoimasta. Viime kesänä heitä oli jo 18 prosenttia. Sen jälkeenkin on tullut isoja työvoiman vähennyksiä.

Valtio lupaili apua tietotekniikan rakennemurroksen jalkoihin jääneelle alueelle. Oulun kaupungin blogissa konsernipalvelujen hallintojohtaja Ari Heikkinen kuvasi, että apua käytetään "ict-alan rakennemuutoksen torjumiseen".

Ilmaisu ei ehkä ole paras mahdollinen. Ict-alan rakennemuutosta ei kannata yrittää torjua. Sen sijaan kannattaa muistaa judo ja Schumpeter.

Oulun kaupungin liikelaitos BusinessOulu laskee (STT 16. 1.), että Ouluun on tullut lukuisia ulkomaisia yrityksiä puolen vuoden aikana. Oulu on houkutellut yrityksiä Norjasta, Yhdysvalloista, Taiwanista ja Saksasta.

Ict-alan murroksen käyttövoima Oulun seudulla on osaava, Nokian, Microsoftin ja niiden alihankkijoiden irtisanomisten jäljiltä vapaana ollut työvoima.

Läheskään kaikkia heitä ei ole vielä palkattu, mutta liike vie oikeaan suuntaan: tuhosta luomiseen ja tuottavuutensa romahduttaneen Nokian raunioilta pieniin ja dynaamisiin yrityksiin.

Taloustieteilijä Joseph Schumpeter käytti taloutta koskevissa tutkimuksissaan muun muassa luovan tuhon käsitettä. Karkeasti idea on, että tuottamattomat yritykset ajautuvat umpikujaan ja katoavat. Tuottavat kehittyvät, kasvavat ja saavat lisää resursseja – rahaa ja ihmisiä.

Oulussa luova tuho näyttää toimivan – onneksi. Tärkeätä on se, mitä kehitysvoimalle tehdään. Sitä ei kannata torjua vaan käyttää sen liikevoima oikein omaksi hyödyksi – judon oppien mukaisesti.

Oulun seudulla on osaamista. Yliopisto tukee nuoria ja houkuttelee heitä lähiseuduilta. Osaajat ja yritykset ovat pakkautuneet pienelle alueelle.

Alueen kehittämisessä tarvitaan rahoitusta startup-yrityksille, tukea nopeassa kehitysvaiheessa oleville nuorille yrityksille ja ratkaisuja, jotka helpottavat ihmisten siirtymistä paikasta ja yrityksestä toiseen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat