Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Maaseutukin sinnittelee vielä kehä kolmosen sisäpuolella

Pääkirjoitus
 
Kalle Silfverberg Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien kaupunkitoimituksen esimies.

Keskiaikainen kivikirkko, alttarin edessä arkku, arkussa yli 90-vuotias leskirouva.

Surijat istuvat puupenkeille kotikyliensä mukaiseen järjestykseen, kenties tietämättään, mutta silti. Samojen talojen väki on tavannut häissä ja hautajaisissa monella vuosisadalla.

Eletään kuitenkin tätä päivää, ollaan noin kilometrin päässä kauppakeskus Jumbosta. Bauhaus ja Plantagen löytyvät vielä lähempää.

Kun vainaja aikoinaan muutti Helsingistä miehen perässä näille main, se oli muutto maalle. Nyt se olisi muutto pääkaupungin paisuntasäiliöön. Joskus nämä nurkat voivat olla osa Suur-Helsinkiä tai metropolihallinnon alaisia alueita, vaikka hankkeet vastatuulessa ovatkin.

Poliitikkojen päättämät rajat eivät kuitenkaan ole pääkaupunkiseudun varsinaisia jakolinjoja. Todellisuus on koukeroisempi – itse asiassa todellisuuksia on monia. Kehä ykkösen ja kolmosen välillä ne on ladottu kerroksiin ja limittäin.

Kirkkoon kokoontunut saattoväki asuu maaseudulla, jota on jäljellä täplinä siellä täällä. Väliin on tullut rintamamiestaloja, 1960- ja 1970-luvun lähiöitä, viime nousukauden omakotitalounelmia ja uusimpia tiiviitä kerrostalokortteleita.

Näiden kaikkien asukkailla on omat verkostonsa. Piirit eivät hevillä sekoitu, vaikka ruoka haettaisiin samasta kauppakeskuksesta.

Omintakeinen tilanne on seurausta siitä, ettei kaupungin ja maaseudun välistä viivaa ole piirretty pitkään aikaan.

1950-luvun jälkeen Helsinki lakkasi kasvamasta vanhaan malliin.

Asuinalueita roiskittiin sinne tänne varsinkin kahdessa maalaiskunnassa, joista sittemmin tuli Espoon ja Vantaan kaupungit. Ratkaisevaa oli, mistä rakennusliike oli onnistunut hankkimaan maata.

Kevääseen mennessä selviää, miten virallisia kuntarajoja tai kaupunkien tehtäviä mahdollisesti aletaan muuttaa.

Hallinnolliset uudistukset tuskin hetkauttavat ihmisiä, mutta jos seudun harvemmin rakennettuja alueita ryhdytään tosissaan tilkitsemään, monen elinpiiri muuttuu.

Sitä odotellessa erilaiset elämät jatkuvat omissa taskuissaan. Hautajaiset päättyvät pappilan pakaritupaan. Kaikki on kuin joskus ennen, jos viereisellä moottoritieliittymällä pauhaavaa liikennettä ei lasketa.

Kalle Silfverberg kalle.silfverberg@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n kaupunkitoimituksen
esimies.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat