Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sote-uudistuksen kaatuminen on todennäköistä

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Keskisuomalainen kirjoittaa sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksesta, joka on eduskunnan käsiteltävänä.

"Onko kuntien itsehallinto muka tärkeämpää kuin kansalaisten oikeus peruspalveluihin?"

"Asian ratkaiseminen on perustuslakivaliokunnan kontolla, mutta valiokunnalta on turha odottaa pelkkää kannanottoa suuntaan tai toiseen. Valiokunnan puheenjohtaja Johannes Koskinen (sd) korostaa, että perustuslain pykäliä ei voi laittaa tärkeysjärjestykseen: niitä on noudatettava yhtä aikaa."

"Koskinen onkin pitkin sote-matkaa varoitellut uudistuksen sisältävän useita suuria perustuslaillisia ongelmia. Esimerkiksi miten kansalaisten ääni kuuluu valtaisassa sote-hallinnossa ja miten tasavertaisuus toteutuu."

"Myös järjestelmän rahoitus ja mahdolliset säästöt ovat vielä hämärän peitossa. Tästä keskusteltiin eduskunnassa torstaina – ja epätietoisuus sen kuin kasvoi."

"Sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistuksen kaatuminen ei näytä enää vain mahdolliselta vaan jopa todennäköiseltä. Sote-vyyhden solmut jäävät seuraavan hallituksen avattavaksi. Nykyinen hallitus ei niitä ehdi setviä."

Lapin Kansa: "Uudistuksen läpivieminen on hallituksen uskottavuuden kannalta ensiarvoisen tärkeä. Silti uudistus epäilyttää yhä myös hallituspuolueiden edustajia, erityisesti kokoomuslaisia."

"Nyt kun uudistuksesta pitäisi viimeinkin päättää, on ruvettu puhumaan, ettei suuri sote-uudistus välttämättä säästä mitään. Tämä ihmetytti myös kansanedustajia torstaina eduskunnassa. Kieltämättä kysymys on isosta puutteesta. Koko uudistuksen tarvettahan on perusteltu nimenomaan sillä, ettei nykyisillä rakenteilla pystytä maksamaan kasvavia velvoitteita. Julkisen talouden ongelmia sote ei siis ratkaise."

Hämeen Sanomat kirjoittaa niin ikään kuntien palvelujen uudistamisesta.

"Päättäjien tehtävänä on tarkastella kokonaisuutta. Heiltä pitää nyt löytyä vastuuntuntoa ja kriisitietoisuutta olla käyttämättä tiukkaa tilannetta yksittäisten poliittisten pisteiden keruuseen."

"Tällaiset päätökset merkitsevät väistämättä muutoksia monen kansalaisen elämään."

"Koulu, päiväkoti tai terveysasema saattaa piakkoin löytyä jostain muualta, ehkä kauempaa."

"Säästöt, muutokset ja uudistukset koskettavat lähivuosina meitä kaikkia. Sen sijaan, että härkäpäisesti pidämme kiinni vanhasta, voimme aktiivisesti pyrkiä vaikuttamaan siihen, että uudesta tulee hyvä."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat