Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Puolustusyhteistyö on vaikea laji

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Suomen ja Ruotsin puolustusyhteistyöstä puhutaan niin myönteisesti, että yhteistyöstä syntyy harhaanjohtavan mutkaton kuva. Yhteistyökaavailut nostavat esiin yhä uusia käytännön vaikeuksia.

Kahdenkeskiselle yhteistyölle annetaan erilainen poliittinen painoarvo Ruotsissa kuin Suomessa. Kotimaan politiikka monimutkaistaa päätöksentekoa. Ruotsin demareiden vähemmistöhallitus on heikko, ja Suomessa huhtikuun eduskuntavaalit ovat jo lähellä.

Yhteistyötä oli tilaisuus selkiinnyttää viime viikolla Ruotsin vuosittaisessa turvallisuuspoliittisessa kokoontumisessa Sälenissä. Yhteistyön tiivistymistä osoittaa Suomen poliitikkojen toistuva osallistuminen ruotsalaiseen kokoontumiseen, johon kutsuttiin aiemmin vain yksittäisiä ulkomaisia alustajia.

Sälenissä synnytettiin uutisvaikutelmaa kierrättämällä aiemmin julkistettuja tietoja Ruotsin ja Suomen yhteisestä amfibio-osastosta ja ensi vuodeksi kaavailluista yhteisistä sukellusvene-etsinnän harjoituksista. Uusia suuntaviivoja puolustusyhteistyölle saadaan kuitenkin aikaisintaan helmikuun puolivälissä julkistettavasta yhteisestä raportista. Molemmissa maissa varotetaan odottamasta raportilta liikoja.

Hämmennystä Sälenissä aiheuttivat painotuserot, joita ei ollut ainoastaan Ruotsin hallituksen ja oppositiossa olevien porvaripuolueiden näkemyksissä vaan myös Ruotsin hallituksen demariministerien puheenvuoroissa.

Ruotsin ulkoministerin Margot Wallströmin puheenvuoro nostatti arvioita käänteestä Ruotsin turvallisuuspolitiikassa. Wallström korosti kumppanuutta Naton kanssa mutta kuvaili myös Ruotsia maana, "jolle on annettu ja joka voi ottaa erityisen roolin, ei vähiten konfliktien ratkaisussa ja aseriisunnassa". Yksi este Ruotsin Nato-jäsenyydelle on hänen mukaansa Naton ydinasedoktriini. Puolustusyhteistyötä Suomen kanssa Wallström ei maininnut.

Yhteisessä osuudessa puolustusministeri Carl Haglundin (r) kanssa Ruotsin puolustusministeri Peter Hultqvist kuitenkin sanoi, että Ruotsissa selvitetään lainsäädännöllisiä edellytyksiä puolustusyhteistyön syventämiselle. Selkokielellä se tarkoittaa selvitystä mahdollisuudesta laajentaa rauhan aikaan rajattua yhteistyötä koskemaan myös kriisejä ja konflikteja. Se on Ruotsin ja Suomen puolustusyhteistyön avainkysymys. Suomessa on tekeillä vastaava selvitys.

Epävarmuus Ruotsin puolustusyhteistyön painoarvosta Ruotsin nykyhallitukselle voi johtaa Suomessa yhteistyön jarrutteluun, johon ei ole aihetta.

Puolustusyhteistyö ei tapahdu tyhjiössä vaan kokonaisuudessa, jossa Ukrainan kriisi heijastuu Venäjän ja länsimaiden jännitteiden ja sotilaallisen läsnäolon lisääntymisenä myös Itämeren alueella. Ruotsin ja Suomen pitäisi puolustusyhteistyössään kyetä tahdistamaan myös reaktionsa jännityksen lisääntymiseen. Sekin on osoittautumassa vaikeaksi.

Suomessa hanke yhteisharjoituksista Viron Ämarin tukikohtaan tulevan yhdysvaltalaisen lento-osaston kanssa herättää ulkopolitiikan johdossa ristiriitoja (HS 18. 1.).

Puolustusliitto Nato tekee Ämarista valvontalentoja reaktiona Venäjän sotatoimiin Baltiassa. Harjoitukset ja Yhdysvaltain lento-osasto eivät liity valvontaan, mutta Venäjä on antanut puheenvuoroissaan Ämarille erityisen kielteisen merkityksen.

Ulkoministeriössä ja presidentin kansliassa ilmeisesti koetaan, että kynnys osallistua Ämarin harjoituksiin on noussut. Ruotsissa ei emmitä vastaavasti. Asiantuntija-arvioiden mukaan Ruotsi käyttää täysimittaisesti kaikki nykyiset mahdollisuutensa yhteistyöhön sekä Naton että erikseen Yhdysvaltain kanssa, Wallströmin puheista riippumatta. Puolustusyhteistyöllä Suomen kanssa ei ole Ruotsille omaa erillistä merkitystä. Suomikaan ei voi irrottaa Ruotsin kanssa tehdyn yhteistyön merkitystä yhteistyöstä muiden muassa Yhdysvaltain kanssa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat