Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vanhustenhoidosta leikanneet ovat taas vanhusten asialla

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Peruspalveluministeri Susanna Huovinen (sd) aikoo aloittaa valmistelun sitovan hoitajamitoituksen kirjaamisesta vanhuspalvelulakiin, joka tuli voimaan vuoden 2013 puolivälissä. Jos esitys menee läpi ensin hallituksessa ja sitten eduskunnassa, nykyinen ympärivuorokautisen hoidon suositus vähintään 0,5 hoitajasta vanhusta kohti muuttuu kuntia sitovaksi normiksi.

Huovisen lainvalmistelun taustalla on elokuu 2012, jolloin hallitus neuvotteli budjettiriihessään vanhuspalvelulaista ja sen rahoituksesta. Tuolloin Sdp vaati lakiin sitovaa 0,7 hoitajan mitoitusta, mitä kokoomus vastusti. Kompromissina päätettiin lopulta, että lakia täsmennetään, jos ympärivuorokautisen hoidon yksiköissä ei ole saavutettu vähintään 0,5 hoitajan henkilöstömitoitusta vuoden 2014 loppuun mennessä.

Tätä halusi erityisesti eduskunta, joka kirjasi lakimietintöön asiaa koskevan ponnen eli oman vaatimuksensa.

Vanhustenhoidon henkilöstömitoitusta seuraava Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL raportoi viime marraskuussa, ettei vanhusten ympärivuorokautiselle hoidolle asetettu tavoite hoitajamäärästä ole toteutunut kaikissa hoitolaitoksissa. Joka kymmenes yksikkö alittaa edelleen 0,5 hoitajan vähimmäistason. Huovisen mukaan eduskunnan lausuma mitoituksesta on niin velvoittava, että hallituksen täytyy sen mukaisesti nyt tiukentaa vanhuspalvelulakia.

Vanhuspalvelulain korjaaminen on aikamoista vaaleja edeltävää kaksinaamaisuutta hallitukselta ja eduskunnalta, jotka juuri viime vuoden lopussa päättivät heikentää yli 75-vuotiaiden ympärivuorokautisen hoidon saatavuutta ja karsia vanhustenhoidosta 300 miljoonaa euroa.

Karsiminen liittyy hallituksen rakennepakettiin, jossa piti vähentää kuntien tehtäviä miljardilla eurolla. Juuri muuta ei keksitty kuin vanhustenhoito.

Tilalle tulevat kotiin tarjottavat palvelut, jotka ovat monissa kunnissa retuperällä, tai omaishoito, jonka tuki vaihtelee paljon kunnittain. Oikeampi työjärjestys olisi panna ensin kuntoon koti- ja omaishoito ja vasta sitten korjata laitoshoidon mahdollisia puutteita, jotka eivät nyt ole edes kovin räikeitä.

Lakiin kirjatusta mitoituksesta tulee lisäksi juuri sellaista kuntia sitovaa normistoa, jota hallitus on ilmoittanut ennemmin karsivansa kuin lisäävänsä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat