Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Eläkeuudistus johtaa historialliseen käänteeseen

Pääkirjoitus
 
Mikko Kautto
Vieraskynä-palstalla julkaistaan asiantuntijakirjoituksia. Noin 4 300 merkin mittaisia tekstejä voi tarjota osoitteeseen hs.artikkeli@hs.fi. Toimitus editoi julkaistavat artikkelit.

Eläkemaksu vakiintuu siitä huolimatta, että huoltosuhde heikkenee edelleen.

Eläkeuudistuksesta viime syksynä työmarkkinajärjestöjen kesken saavutettu sopu osoittaa, että suurikin rakenneuudistus on mahdollinen. Muutos edellyttää kuitenkin tinkimistä "saavutetuista eduista".

Julkisen talouden sopeuttaminen menoleikkauksilla tai veronkorotuksilla on osoittautunut vaikeaksi. Menoleikkauksista voi olla haittaa kulutuskysynnälle ja työllisyydelle. Veronkorotukset taas haittaavat kilpailukykyä, työllistämishalua ja ostovoimaa. Kansalaiset eivät kannata kumpaakaan toimea.

Puun ja kuoren väliin joutuneen hallituksen sopeutustoiveet kohdistuvat rakenteellisiin uudistuksiin. Palvelujen uudistukset ovat suurin työmaa, vaikka sopeuttaminen on ollut hidasta.

Kuntataloutta pitäisi saada kuntoon tehtäviä purkamalla, ja sote-uudistuksella tavoitellaan menojen kasvun hillitsemistä sekä tuottavuuden parantumista. Oma iso kokonaisuutensa on työurien pidentäminen, jossa eläkeuudistus on tärkeimmässä roolissa.

Palvelujen sopeutuksen tapoja ja seurauksia ei vielä tiedetä. Eläkelakien muuttamisesta sen sijaan on jo sopimus ja vaikutusarvioita. Eläkeuudistusta voi kuvata rakenteelliseksi uudistukseksi, joka leikkaa tulevia menoja ja etuuksia.

Tärkein muutos on vanhuuseläkkeen ikärajojen nousu. Ikärajat nousevat vuonna 1955 syntyneistä lähtien, kunnes vuonna 2025 vanhuuseläkkeen alaikäraja on 65 vuotta. Tämän jälkeen ikärajoissa otetaan käyttöön automatiikka, joka lopettaa Suomen eläkejärjestelmän sopeutumista koskevat arvailut. Lakiin kirjoitetaan menettelysääntö, jonka mukaan eläkeikärajat nousevat elinajan pidentyessä. Nimenomaan tämä automatiikka tuo tehot eläkeuudistukseen.

Eläkeuudistus parantaa julkisen talouden kestävyyttä ennen kaikkea siksi, että eläkemenon kasvu hidastuu. Myönteistä vaikutusta tulee myös työurien pidentymisestä. Kun kansantuotteen voi olettaa olevan korkeampi, ikäsidonnaisten menojen osuus bruttokansantuotteesta on pienempi.

Eläkeuudistuksen hinta on, että elinaikana tehdyn työn määrä on suurempi ja eläkkeelläoloaika lyhyempi kuin aiemmin. Teemme työtä ja maksamme eläkemaksuja hieman pidempään, ja olemme eläkkeellä vähän lyhyemmän aikaa.

Niiltä, joilla on työpaikka ja työkykyä, vaaditaan enemmän. Tämä on helpompi hyväksyä, kun työnteko tuo elämänsisältöä, palkan ja yhä paremman varallisuuden koko elämän ajalle. Silti osa kokee lisätyövuodet hyvinvointitappiona.

Työttömille tai muusta syystä työtä vailla oleville vanhuuseläkeikärajan nousulla ei välttämättä ole suurta merkitystä. Eläkepäivät siirtyvät, mutta muu sosiaaliturva säilyy.

Se hyvä puoli työnteon lisääntymisessä on, että työntekijä saa sen vastineeksi vähän korkeampaa kuukausieläkettä eläkkeelle jäädessään. Moni kuitenkin ajattelee nykylain mukaisia eläkkeitä saavutettuna etuna, jota uudistussopimus heikentää. Heikentyminen johtuu pitkälti siitä, että korkeammista karttumaprosenteista luovutaan. Menosäästö ei tule ilmaiseksi.

Eläketurvakeskuksen laskelmien mukaan eläkeuudistuksella käännetään nyt kasvusuuntaan osoittavia eläkemeno- ja eläkemaksukäyriä niin, että uudistuksen jälkeen eläkemaksun osuus palkkasummasta voidaan pitää samalla tasolla. Tämä on historiallinen käänne, sillä 1960-luvulta lähtien eläkemaksu on vain noussut.

Eläkemaksun vakiintuminen on hyvä saavutus, kun huoltosuhde jatkaa heikentymistään. Jos muut ikäsidonnaiset menot saataisiin samalla tavalla kuriin, julkisessa taloudessa ei olisi hätää. Kolme neljännestä kestävyysvajeesta on kuitenkin yhä ratkaisematta.

Uudistuksen maksajia ovat sen ajoituksen ja sisällön takia erityisesti 1960- ja 1970-luvuilla syntyneet työhön kykenevät ihmiset. Aiemmin syntyneille muutokset ovat vähäisiä tai olemattomia. Myöhemmin syntyneiden tilannetta muuttamalla uudistuksen vaikutukset olisivat tulleet liian myöhään. Työstä sivussa olevien hoidettavaksi ratkaisuja taas ei ole voinut kaataa.

Rakenneuudistusten "maksajia" voi vähän lohduttaa se, että julkisen talouden näköalat paranevat ja sen seurauksena nuorempien sukupolvien asema helpottuu hieman.

Mikko Kautto
Kirjoittaja on johtaja Eläketurvakeskuksessa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat