Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vakuutusyhtiö aikoo tarjota bonuksia vartalonsa hyvässä kunnossa pitäville

Pääkirjoitus
 
Tiina Rajamäki Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n Berliinin-kirjeenvaihtaja.

On reilu peli, että aina kolareilta välttynyt kuljettaja saa autonsa vakuutuksen edullisemmin kuin omaansa tai muiden autoja usein kolhinut.

Pian olisi bonuksia tarjolla myös vartalonsa kunnosta hyvää huolta pitäville. Kansainvälinen vakuutusyhtiökonserni Generali aikoo nimittäin ensimmäisenä Euroopassa tarjota kuntoilijoille sairaus- ja henkivakuutuksista digitaaliseen valvontaan perustuvia alennuksia.

Yhtiö listasi viime marraskuun lehdistötiedotteessa ensimmäisiksi kohdemaiksi Saksan, Ranskan ja Itävallan. Tiedotteen tiivistelmä päättyi näin: "Luomme uuden ja ennennäkemättömän siteen vakuutusyhtiön ja asiakkaan välille. Tarjoamme sitoutumista yhteisiin arvoihin."

Myös muilla vakuutusyhtiöillä on vastaavia suunnitelmia.

Ajatus on yksinkertainen: ihmiset, jotka pitävät itseään terveinä liikunnan ja hyvän ravinnon avulla, saavat halvemman vakuutuksen kuin ylipainoiset tupakoitsijat.

Ensimmäisellä tasolla on luvassa muiden muassa lahjakortteja kuntosaleille ja kaikenlaisia lifestyle-palveluita. Sen jälkeen vakuutusyhtiö alkaa jo tarjota vähennyksiä vakuutusmaksuista.

Vakuutuksenottajalla on mukanaan anturi, joka tallentaa tiedot kuntoilun määrästä ja välittää ne sovelluksen avulla vakuutusyhtiölle.

Kyllä, ihminen saa tietenkin vapaaehtoisesti tehdä ihan mitä vain. Vaikka toimittaa vatsalihastoistojensa lukumäärän, Excel-taulukon lenkeistään ja painoindeksinsä reaaliajassa vakuutusyhtiölle.

Täytyy silti kysyä, mihin tämän kuntoilutietojen massan – big datan – käsittely johtaa. Ainakin siihen, että sellaiset asiakkaat saavat alennuksia, jotka ovat valmiit luovuttamaan tietonsa. Ne, jotka eivät ole, jäävät alennuksista paitsi.

Vakuutusmatemaatikon silmät kiiluvat, kun hän näkee asiakkaan verenpaineen laskevan ahkeran lenkkeilyn tuloksena. Hän ehkä syöttää kaavaan muuttujaksi asiakkaan kokonaiskolesteroliarvon ja näkee, mikä on sepelvaltimotaudin todennäköisyys.

Silti vielä kiinnostavampaa kuin ihmisten jakaminen terveyshyviksiin ja -pahiksiin on se, mitä kaikkea yhtiö voisi tehdä laajoilla tilastoaineistoilla. Valitettavasti vain mielikuvitus lienee rajana.

Vakuutusyhtiöt tietenkin tietävät jo nyt lääkeresepteistämme, mutta ne eivät sentään tunne ihan jokaista askeltamme.

Tiina Rajamäki tiina.rajamaki@hs.fi
Twitter: TiinaRajamaki
Kirjoittaja on HS:n Saksan-kirjeenvaihtaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat