Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ruuan hinnan on syytäkin laskea

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Suomessa ruuan hinta on lähihistoriassa laskenut tuntuvasti kaksi kertaa. Ensimmäinen kunnon hinnanalennus tuli 1990-luvun puolivälissä, kun Suomi liittyi Euroopan unionin jäseneksi.

Toisen kerran elintarvikkeiden hintakäyrä notkahti, kun ruuan arvonlisävero (alv) laski 17 prosentista 12 prosenttiin lokakuussa 2009. Tuolloin kaupalla oli julkisuuden asettamat kovat paineet viedä alennus täysimääräisenä hintoihin, ja niin myös tapahtui.

Sen jälkeinen kehitys ei ole juuri tuonut ilon aiheita kuluttajalle. Tilastokeskuksen kehittämispäällikkö Ilkka Lehtinen, joka on vuosien ajan seurannut kuluttajahintojen kehitystä, sanoo ruuan hinnan nousseen Suomessa vuodesta 2010 maaliskuuhun 2014 vanhojen EU-maiden nopeinta tahtia. Suomessa nousu oli 18,7 prosenttia, EU-maissa keskimäärin 9,7 prosenttia.

Osatekijänä on, että ruuan arvonlisävero nostettiin vuoden 2013 alussa 14 prosenttiin. Sen lisäksi joidenkin sokeria sisältävien elintarvikkeiden hinta on erillisten veropäätösten takia noussut tuntuvasti.

Mutta alv ei selitä kaikkea. Painava syy on myös se, että kauppa ja teollisuus ovat aivan viime aikoihin asti kasvattaneet omaa osuuttaan kuluttajahinnoista.

Vielä muutama vuosi sitten kuluttajalla oli hyvän ansiokehityksen vuoksi varaa maksaa, mutta nyt tilanne on muuttunut. Palkansaajien ostovoima, siis käytettävissä oleva reaalitulo, laskee tänä vuonna kolmatta vuotta peräjälkeen työllisyyden heikkenemisen sekä valtiontalouden säästö- ja veropäätösten takia.

Tämä on alkanut näkyä myös päivittäistavarakaupassa, vaikka ruuan osuus kuluttajan kokonaismenoista on elintason nousun vuoksi painunut noin 12 prosenttiin. Muu tavarakauppa onkin kärvistellyt jo pitempään, kun verkkokaupan tuomat hintapaineet ovat yhdistyneet ostovoiman heikkenemiseen.

Lisämaustetta tuo saksalainen Lidl, joka tosissaan haastaa hinnalla S- ja K-ryhmää ja perustaa uusia, Suomen oloihin mukautettuja halpamyymälöitään. Lidlin markkinaosuus on silti vielä alle kymmenen prosenttia, kun S-ryhmän osuus on 46 prosenttia ja K-ryhmänkin runsaasti yli 30 prosentin luokkaa.

S-ryhmä teki sunnuntaina näyttävän julkisuusoperaation kertoessaan laskevansa neljänsadan elintarvikkeen hintaa hypermarketeissaan Prismoissa, jotka on jo nyt asemoitu hintatasoltaan muita S-ryhmän ruokakauppoja halvemmiksi.

Tyypillisessä Prismassa on myynnissä 25 000 eri nimikettä, joten vielä ollaan kaukana arjen ostosten yleisestä hinnanlaskusta. S-ryhmä otti silti hetkeksi hintakeskustelun ilmaherruuden ja pakotti muut ryhmät reagoimaan toimintaansa.

S-ryhmä pääsi lisäksi hyveellisesti kertomaan, että se pitää nyt taukoa investoinneissaan ja käyttää rahat kuluttajan hyväksi – ja ehti ilmoittaa tämän sopivasti juuri ennen kuin Kesko maanantaina kertoi rakentavansa ison ostoskeskuksen Helsingin Itäkeskukseen. Kummallakin suurella kaupparyhmällä on tuoreet toimitusjohtajat ja strategian terävöitys meneillään, joten nokittelu ei varmasti jää tähän.

Kovilla oleva kuluttaja ei pane hintakilpailua pahakseen, varsinkaan jos sisäänvetotuotteiden hinnanalennuksia ei maksateta muissa ostoksissa. Julkisuus osaltaan toivottavasti kontrolloi hintoja.

Kiitollisuuden keskellä on hyvä muistaa, että olisi kummallista, jos ruuan hinta ei alenisi: tuotantokustannukset ovat laskeneet joka portaalla polttoaineiden ja energian hinnan halvennuttua. Palkkojen nousu on lisäksi ollut hyvin maltillista. Kaikilla ruokaketjun osilla on siksi nyt varaa alentaa hintojaan.

Seuraava kysymys on, mitä tapahtuu arvonlisäverolle. Paineet alvin korotukseen ovat kovat, kun uusi hallitus alkaa vaalien jälkeen etsiä lisää verotuloja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat