Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jälleen tuhoutui yksi yritys rauhoittaa Itä-Ukraina

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Pari päivää ennen Pariisin terrori-iskuja Ranskan presidentti François Hollande esiintyi haastattelussa sillanrakentajana Venäjän ja EU:n välillä. Hän sanoi uskovansa, ettei Venäjä halua liittää Itä-Ukrainaa itseensä ja että presidentti Vladimir Putin on jo kärsinyt tarpeeksi toimistaan Ukrainassa.

Hollanden mukaan Ukrainan kriisin ratkaisemisessa voidaan edistyä, mikä puolestaan voisi johtaa Venäjän-vastaisten pakotteiden purkamiseen.

Hollande toivoi tuloksia Kazakstanin Astanaan kaavaillulta Ukraina-konferenssilta. Vaikka moni arveli Ranskan pyrkivän lähinnä diplomaattisen profiilinsa kirkastamiseen, rohkeimmat näkivät avauksessa toivon kipinöitä.

Rauhankokous jouduttiin kuitenkin perumaan – tai muodollisesti sitä lykättiin –, koska taistelut Itä-Ukrainassa kiihtyivät. Sotatoimet ovat viime päivinä keskittyneet Donetskin lentokentän ympärille.

Viime syyskuussa Valko-Venäjän Minskissä solmittu aseleposopimus on nyt entistä pahemmin riekaleina. Sopimus ei ole koskaan toteutunut, mutta osapuolet eivät ole halunneet sanoa sitä suoraan.

Sopimuksen mukaan taistelujen olisi pitänyt tauota, mutta näin ei todellakaan ole käynyt. Laittomat joukot olisi pitänyt vetää pois Ukrainasta, mutta Venäjällä ja Ukrainalla on eri käsitys siitä, mitä sillä tarkoitetaan.

Ukrainan hallituksen mukaan maan itäosissa taistelee kapinallisten joukoissa 8 500 venäläissotilasta. Venäjä kiistää tämän mutta myöntää joidenkin vapaaehtoisten osallistuvan taisteluihin.

Minskin sopimuksen valvonta on uskottu osapuolten yhteiselle valvontakeskukselle, mutta Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö (Etyj) ei ole onnistunut saamaan sitä alueelle. Venäjä moittii Ukrainaa, joka ei ole vastannut Venäjän uusimpaan rauhanaloitteeseen, ja Ukraina syyttää Venäjää aseleposopimuksen rikkomisesta.

Vaatii lujaa uskoa väittää, että Minskin sopimus olisi yhä elossa. Yksikään taho ei kuitenkaan halua ottaa nimiinsä sen lopullista romuttamista.

Tilanne voi kääntyä paremmaksi vasta sitten, kun se on osapuolille kannattavampaa kuin taisteleminen. Toistaiseksi näin ei ole ollut. Itä-Ukrainaan on juurtunut konflikti, jota Ukrainalla ei ole sotilaallisesti voimaa voittaa eikä Venäjällä poliittisesti varaa hävitä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat