Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Työskentele kuin teini, niin menestyt

Pääkirjoitus
 
Jussi Pullinen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n uutispäällikkö.
HS:n uutispäällikkö Jussi Pullinen: Opin kaiken tietoverkoista
HS:n uutispäällikkö Jussi Pullinen: Opin kaiken tietoverkoista
HS:n uutispäällikkö Jussi Pullinen uskoo, että maailman hahmottaa kokonaisempana tietoverkkojen kautta. ”Tietenkin saan sieltä uutiset, mutta saan sieltä myös ajatukset. En voi kuvitella, miten muuten näkisin maailman niin kokonaisena”, Pullinen sanoo. HSTV:n uudessa HS Ajatus -sarjassa suomalaiset vaikuttajat kertovat oman näkökulmansa hyvän elämän salaisuuteen. Kaikki sarjan jaksot ovat katsottavissa osoitteessa hs.fi/hstv/hsajatus.

Mistä syntyvät tulevaisuuden tähdet ja menestysyritykset?

Eivät levy-yhtiöistä tai pörssimammuteista vaan yhä useammin yksittäisen teinin tietokoneelta, uskoo amerikkalainen professori Stephen Haag.

Teineillä on juuri nyt harvinaisen monta etua aikuisiin nähden, Haag julistaa vuoden 2015 trendejä luotaavassa Britannian Wired-lehden erikoisnumerossa.

Yliopistossa ja työpaikoilla ihmiset opetetaan välttämään riskejä ja epävarmuutta. Ennustettavuuden vaatimus tappaa luovuuden ja intohimon, Haag väittää. Teineille tätä varovaisuuden kulttuuria ei ole ehditty opettaa.

Vastaavasti teinille kaiken voiman keskittäminen oman idean toteuttamiseen on lähes riskitöntä. Siinä missä aikuinen joutuu murehtimaan palkan tai perhesuhteiden katoamista, teinillä menee korkeintaan hukkaan yksi kesäloma.

Ratkaiseva ero entiseen on halpa teknologia: netti-startupin tai videoblogin vaatimat työkalut ovat kenen tahansa saatavilla lähes ilmaiseksi. Lisäksi teineillä on usein aikuisia parempi käsitys siitä, miten internetin työkaluja ja verkostoja voi käyttää hyväkseen.

Jos Haagia siis on uskominen, tulevina vuosina luemme yhä useammin Youtubesta nousseista teinitähdistä ja alaikäisten miljoonilla myymistä kännykkäsovelluksista.

Siis teinit, tämä on teidän aikanne, jatkakaa!

Mutta entä aikuiset? Mitä me toimisto-orjat voisimme oppia tästä?

Ainakin kannattaa etsiä innostava sivuprojekti, oli kyseessä sitten kurttuotsainen blogi puolustuspolitiikasta, vauvan päiväunikuvat, MM95-pelin ohjelmointi tai Pussy Riot -pipojen virkkaaminen. Ja nyt tulee tämän teinityön ydin: siitä kannattaa myös intoilla verkossa, sillä tästä intoilusta voi vahingossa kasvaa jättimenestys.

Jos menestystä ei tule, mitä sitten. Ainakin projektistasi on huvia muille netin käyttäjille.

Pomoaikuisen taas kannattaa miettiä, onko alaisten työ järjestetty puurtamiseksi, jossa kokeiluille ei ole lupaa, tilaa tai edes tarvittavia työkaluja. Entä onko työpaikalla sallittua tarttua hulluihin ideoihin ja hyväksyä epäonnistumiset?

Jos nämä ehdot eivät täyty, pomoaikuisen bisnes ei ole turvassa edes naapurin teinitytöltä tai -pojalta.

Jussi Pullinen jussi.pullinen@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n uutispäällikkö.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat