Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Rahapula on monikäyttöinen tekosyy leikkauksiin ja veronalennuksiin

Pääkirjoitus
 
Elina Grundström
Kirjoittaja on vapaa toimittaja ja tietokirjailija.

Vuoden osuvin pilapiirros julkaistiin vuoden ensimmäisessä Kirkko & kaupunki -lehdessä. Ville Rannan piirtämässä kuvassa rahamies kuristaa sätkivää Suomi-neitoa, joka vannoo ajattelevansa tänä vuonna vain rahaa.

"Taloutta!" rahamies jyrähtää.

"Taloutta", Suomi-neito piipittää hädissään.

Kevään vaalikeskusteluissa ei tosiaan näytä olevan muita aiheita kuin numerot ja leikkauslistat.

Rahapula on monikäyttöinen tekosyy. Sillä voidaan perustella aivan mitä tahansa julkisen talouden leikkauksia. Rahapula kelpaa myös vastakkaiseen tarkoitukseen eli veronalennusten perustelemiseen. Täytyy vain väittää pokkana, että ne lisäävät taloudellista toimeliaisuutta ja pääomien pysymistä Suomessa, kuten Björn Wahlroos tekee uusimmassa Talouselämässä.

Talouspuheen ylivalta ei ole uutta. Suomessa tapahtui jo 1990-laman aikana käänne, jossa taloustiede otti sosiaalitieteiden paikan yhteiskuntaa ohjaavana insinööritieteenä. Uutta on talouspuheen niin pitkälle mennyt ylivalta, että kaikki politiikan alueet yrittävät epätoivoisesti naamioitua taloudeksi.

Esimerkiksi sosiaali- ja terveysalan järjestöjen kattoliitto Soste yrittää saada näkemyksiään läpi puhumalla syrjäytyneiden ja sairaiden auttamisen sijaan "hyvinvointitaloudesta". Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitra taas pyrkii saamaan tärkeitä ympäristönäkökulmia seuraavaan hallitusohjelmaan puhumalla "kiertotaloudesta".

Hyvinvointitalouden käsitteessä on paljon järkeä. Terveys- ja hyvinvointipalvelut eivät ole pelkkiä kulueriä, vaan niitä voi pitää myös investointeina tulevaisuuteen. Vain terveet ja koulutetut kansalaiset ovat hyviä työntekijöitä.

Myös kiertotalouden käsitteelle on hyvät perustelut. Sitran viime viikolla järjestämässä kiertotalousseminaarissa julkaistiin tutkimus, jonka mukaan luonnonvarojen käytön tehostaminen tarjoaisi Suomelle noin kahden miljardin euron verran uutta liiketoimintaa vuodessa. Seminaarissa jopa ministeri Raimo Sailas todisteli, että kiertotalous on järkevä tapa parantaa talouden heikkoja kasvunäkymiä.

Jos kaikki muut tärkeät asiat alistetaan talouspuheelle, seurauksena on kuitenkin sekä maalin hämärtyminen että osumatarkkuuden heikkeneminen. Politiikan arvot ja päämäärät hukkuvat numeroiden alle, ja uudistukset menevät metsään, jos ne tehdään pelkästään talousviisaiden reseptillä.

Hallitseva uusklassinen taloustiede toimii huonosti sosiaalipoliittisena ohjausmenetelmänä, koska se ohentaa ihmiset paperinukeiksi. Useimmat taloustieteen mallit olettavat, että ihminen valitsee aina itselleen taloudellisesti kannattavimman vaihtoehdon. Kun ihmiset eivät kuitenkaan toimi näin itsekkäästi ja rationaalisesti, taloustieteilijät ovat kerta toisensa jälkeen saaneet aikaan pahaa jälkeä esimerkiksi suositellessaan sosiaaliturvan kannustavuuden lisäämistä.

Sosiaalipolitiikan professori Heikki Hiilamo epäilee Sosten marraskuussa julkaisemassa kirjassa Hyvinvointitalous, ettei koko termiä hyvinvointitalous kannattaisi ehkä käyttää, koska uusklassinen taloustiede on erehtynyt niin usein.

Ensin elinkeinoelämää lähellä olevat "talousviisaat" väittivät, ettei mitään finanssikuplaa ollut olemassa. Sitten rahoitusmarkkinat romahtivat ja veronmaksajat joutuivat maksumiehiksi. Nyt "talousviisaat" vaativat ratkaisemaan osittain itse aiheuttamiaan valtiontalouden ongelmia keinoilla, joihin heidän asiantuntemuksensa ei riitä.

Hiilamon mukaan taloustieteen ylivalta näkyy esimerkiksi siinä, että työttömyyttä pyritään ratkaisemaan työvoiman tarjontaa lisäävillä keinoilla, vaikka työllisyysaste on laskenut rajuimmin juuri niiden keskuudessa, joita on kannustettu ankarimmin työmarkkinoille.

Jos kevään vaalikamppailu keskittyy pelkkiin leikkauslistoihin, suurin riski on, että eduskuntaan päätyy joukko yksinkertaisia törppöjä, jotka eivät osaa ajatella muuta kuin kehitysavun puolittamista. Julkisen talouden kokonaismenot ovat kuitenkin runsaasti yli sata miljardia euroa vuodessa, ja budjetin lisäksi yhteiskuntaa voidaan ohjata lainsäädännöllä. Vaikka leikkauksille olisi tarvetta, vielä suurempi tarve on näkemykselliselle politiikalle.

Elina Grundström
elina.grundstrom@kolumbus.fi
Kirjoittaja on vapaa tietokirjailija ja
Viesti-lehden päätoimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat