Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kiinnostus kannatuskyselyihin kasvaa vaalien lähestyessä

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Tämänkertainen HS-puoluekannatusgallup ei osoita järin suuria muutoksia kuukauden takaiseen.

Kyselyn haastattelut tehtiin joulukuun puolivälistä tämän kuun puoliväliin. Muutosten vähäisyyttä saattaa selittää se, että joulun tienoilla ihmisillä on ollut mielessä muuta kuin politiikka. Varsinainen vaalirynnistys ei ole vielä päässyt alkamaan.

Syksyn aikaiset trendit näyttäisivät – ainakin toistaiseksi – katkenneen. Keskustan kannatuksen kasvu on pysähtynyt, samoin Sdp:n. Kokoomuksen kannatuksen lasku on taittunut, samoin perussuomalaisten.

Keskustan kannatus on nykyinen puoluekenttä huomioon ottaen – eli perussuomalaisten nousun jälkeen – likimain huipussaan.

Kokoomuslaisten luulisi riemuitsevan siitä, että puolue on taas toisella sijalla. Vaikka ero Sdp:hen on vain 0,7 prosenttiyksikköä, sijoituksesta syntyy kokoomukselle myönteinen mielikuva.

Sen verran vähäinen kokoomuksen ja Sdp:n ero on, että keskusta voisi ottaa hallituskumppanikseen kumman hyvänsä. Tilanne olisi sama, jos Sdp olisi alle prosenttiyksikön kokoomuksen edellä.

Kokoomuksen ja Sdp:n ero on niin pieni, että se mahtuu reippaasti kyselyn virhemarginaaliin. Käytännössä puolueiden kannatus on suunnilleen tasan.

Silloin kun vaaleihin on vielä runsaasti aikaa, kannatuskyselyillä on puolueille lähinnä ohjaava merkitys: onko puolue menossa oikeaan vai väärään suuntaan.

Mitä lähemmäs vaaleja mennään, sitä suurempaan arvoon kannatuskyselyt nousevat puolueiden taktiikassa, vaikka puolueet väittävätkin muuta.

Perinteinen vähättely kuuluu, että mielipidemittauksia tulee ja menee, vaalitulos ratkaisee. Tällaisia kommentteja kuulee yleensä niiden puolueiden edustajilta, joille kannatuskyselyt näyttävät alamäkeä.

Todellisuudessa puoluetoimistoissa vahditaan silmä kovana vaalien alla julkaistavia kyselyjä.

Kyselyjen oletetaan myös ohjaavan äänestyskäyttäytymistä. Siksi puolueet toivovat vaalien alla nousujohteista kannatusta.

Keskustalla ei tosin näyttäisi olevan hätää, vaikka kannatus hivenen laskisikin. Muilta suurehkoilta puolueilta uhkaa loppua aika kesken.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat