Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Luokitukset eivät enää heiluta Venäjää

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Kaikki kolme suurta luottoluokittajaa ovat samaa mieltä: Venäjän valtion lainat ovat enää nipin napin kelvollisia sijoituskohteita. Luokittaja Moody's alensi Venäjän lainat lauantaina Baa3-luokkaan. Fitch ja Standard & Poor's ovat päättäneet näin jo aiemmin. Luokitusyritykset päättävät lähiaikoina, pitäisikö lainat jo luokitella roskakoritavaraksi. Tällainen tulkinta on odotettavissa.

Valtion ja yritysten lainojen kelvollisuudesta tehtävien arvioiden vaikutus ei Venäjän tapauksessa ole kovin suuri.

Syitä on useita. Venäläiset yritykset on jo napsaistu rahoitussektoria koskevilla pakotteilla ulos normaaleilta lainamarkkinoilta. Niiden luotot ovat ulkomaisissa arvioinneissa roskiksen reunalla tai jo roskakorin sisällä, ja rahansiirroissa ulkomaiset rahoituslaitokset ovat olleet ylivarovaisia: myös pakotteiden ulkopuolisten yritysten rahavirrat ovat kuihtuneet. Kotimaassa pankkilaina on kiven alla, ja yritys, joka sellaisen saa, joutuu maksamaan huimaa korkoa.

Venäjän valtiolla on vielä varantoja, joilla se voi rahoittaa toimiaan. Lisäksi luokituksen laskun vaikutusta vähentää se, että Venäjän kriisi on kestänyt jo niin pitkään, että ulkomaiset sijoittajat ovat vetäytyneet odottelematta luokituksien laskua. Viime vuonna pääomaa poistui maasta nettona 150 miljardia dollaria. Siihen oli luonnollisiakin syitä: venäläiset pankit maksoivat alkuvuonna ulkomaista rahoitustaan nopeasti pois.

Luokituksien alennuksiin pätee se, mikä pätee talouspakotteisiinkin: Venäjän talous on jo sellaisessa luisussa, ettei ulkomailta tuleva lisätyöntö enää paljon vauhtia kasvata. Todellisuus juoksee luokittajien edellä. Venäläiset lainat ovat olleet jo jonkin aikaa käytännössä roskalainoja. Tämän luokittajat vahvistanevat pian.

Suurin syy sekä luokitusmuutoksiin että Venäjän ahdinkoon ovat talouden rakenteellinen heikkous ja öljyn hinta. Hinta on laskenut muutamassa kuukaudessa puoleen. Venäjän talous on käytännössä energiakaupan varassa. Budjetti on rakennettu sillä oletuksella, että öljybarrelin hinta pysyy 100 dollarin tuntumassa. Nyt hinta on jo alle 50 dollarin. Hinta lähestyy niitä lukemia, joihin taloutta ei voi millään järkevillä keinoilla enää sopeuttaa. Öljykauppaa tehdään dollareissa, mutta se ei pelasta, sillä tuonti kallistuu huimaa vauhtia.

Venäjän presidentti Vladimir Putin ei kuitenkaan näytä toimivan kuten länsi tai Venäjän talouden tarpeet edellyttäisivät. Hän ei näytä edistävän millään konkreettisilla toimilla rauhaa Itä-Ukrainaan. Taistelut siellä pikemminkin kiihtyvät.

Kaiken lisäksi Venäjän valtiollinen kaasuyhtiö Gazprom on väläyttänyt mahdollisuutta, että kaasutoimitukset Ukrainaan – ja tietysti sen läpi – saattavat katkeilla tänä talvena. Linjaus ei tee hyvää maan energiatuloille eikä Gazpromin maineelle. Gazprom kertoi, että kaasun vienti Eurooppaan oli viime vuoden lopulla vähäisempää kuin kertaakaan tällä vuosituhannella. Määrä putosi 30 prosenttia vuotta aiemmasta. Tänä vuonna toimitusmäärät ovat olleet yhä laskussa.

Venäjän keskuspankki on kuluttanut valtavat määrät rahaa pitääkseen ruplan kurssin siedettävänä. Teho on ollut vähäinen.

Kun Venäjälle tehtiin tämän vuoden budjettia, bruttokansantuotteeseen oletettiin parin prosentin kasvua. Nyt bkt:n lasketaan putoavan 4–5 prosenttia. Hurjimmat läntiset arviot päätyvät kymmenen prosentin pudotukseen.

Jos olettaa, ettei isoja pikasäästöjä pystytä tekemään, energian hinta pysyy alhaalla, bruttokansantuote putoaa oletetusti ja pakotteet säilyvät, Venäjän varannot loppuvat arvioiden mukaan ensi vuoden puolella.

Vanha sanonta neuvoo: lopeta kaivaminen, kun olet jo kuopassa. Tämä sanonta ei taida olla tuttu Putinille. Hänellä on valta tehdä ratkaisuja, joilla pakotteiden purkaminen etenisi. Tosin maan talous alkaa olla jo sellaisessa kurimuksessa, että se ei riittäisi kuin hyväksi aluksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat