Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uudistus ei synny umpiossa

Pääkirjoitus
 
Teija Sutinen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n pääkirjoitustoimittaja.

Mitä yhteistä on veroilla ja eläkkeillä? Ainakin se, että niitä on vaikea uudistaa ilman populismia, ääntenkalastelua ja eturyhmien painostusta.

Näin arvioi viime viikolla raporttinsa jättänyt talouspolitiikan arviointineuvosto. Pääosin yliopistojen professoreista koostuvan neuvoston työssä vähälle huomiolle jäi osio, jossa käydään läpi viime hallituskauden yritelmää verouudistukseksi ja tällä hallituskaudella neuvoteltua eläkeuudistusta.

Toinen onnistui, toinen ei. Verouudistus lensi kaaressa roskakoriin, eläkeuudistus etenee. Siitä rustataan jo kiireesti lakeja sosiaali- ja terveysministeriössä.

Silloinen alivaltiosihteeri Martti Hetemäki valtiovarainministeriöstä (VM) johti ryhmää, joka aloitti verojen pohdinnan syksyllä 2008. Sen piti katsoa verotuksen koko palettia etenkin oikeudenmukaisuuden näkökulmasta ja tehdä täsmällisiä uudistusehdotuksia eikä pelkästään yleisiä linjauksia.

Hetemäen ryhmä oli korostetusti asiantuntijaryhmä, joka jätti poliittisen yhteydenpidon vähemmälle. Työtä varten tilatut selvitykset julkistettiin avoimuuden hengessä, niin kuin pitääkin tehdä, joten etujärjestöt olivat koko ajan kärryillä verosuunnitelmien suunnasta.

Kun ryhmä laiminlöi poliittisen ankkuroinnin, järjestöt käyttivät tilaisuuden hyväkseen. Ne lobbasivat poliitikkoja vimmatusti – ja niinpä Hetemäen ryhmän työn ilmestyttyä vuoden 2010 lopulla puolueet sanoutuivat siitä heti irti päähallituspuolue keskustan johdolla. Vaalikeskusteluissa uudistuksesta vaiettiin.

Eläkeuudistuksen alku oli vaikea, kun hallitus suututti eläkkeitä ominaan pitävät työmarkkinajärjestöt. Käännekohta oli maaliskuun 2012 työurasopimus, jonka vaikutuksista järjestöt ja VM kehittivät riidan: järjestöjen mielestä sopimus pidensi työuria vuodella, VM:n mielestä enintään viidellä kuukaudella.

Näkemysero johti siihen, että hallitus sai perusteet kytkeä VM:n tiiviimmin eläkeuudistuksen valmisteluun.

Toinen käännekohta oli hallituksen ja järjestöjen neuvottelu maaliskuussa 2014. Silloin pääministeri Jyrki Katainen (kok) tinki järjestöiltä kirjallisen lupauksen ratkaisusta, joka pienentäisi julkisen talouden kestävyysvajetta neljänneksen.

Kokemukset osoittavat, että poliittisten päättäjien pitää osata ja haluta näyttää suuntaa, jos toivotaan isoja uudistuksia. Yksityiskohdat kannattaa kuitenkin jättää ammattilaisille. On syytä nojata riippumattomaan tutkittuun tietoon.

Teija Sutinen teija.sutinen@.fi
Kirjoittaja on HS:n pääkirjoitustoimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat