Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

EKP:n on vastattava nyt huutoonsa

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Vanhassa sadussa poika pantiin vuorille paimentamaan lampaita. Vuorilla liikkui susia. Yöllä tuli yksinäistä. Poika huusi: "Susi!". Kyläläiset ryntäsivät laaksosta apuun. Mitään sutta ei ollut. Sama toistui monta kertaa. Lopulta susi tuli, poika huusi, mutta kukaan ei enää uskonut eikä vaivautunut apuun.

Kesällä 2012 Italian ja Espanjan lainakorot lähtivät nousuun. Euroalue oli taas uhattuna. Euroopan keskuspankin pääjohtaja Mario Draghi oikaisi tilanteen yhdellä kovalla puheella: "Mandaattinsa sisällä Euroopan keskuspankki tekee euron suojaamiseksi, mitä se suinkin vaatii." Tämä kuuluisa "whatever it takes" -puhe tyynnytti kriisin laineet. Päälle on tullut toki monia konkreettisia rahapolitiikkaa tukevia ja turvaavia ratkaisuja, mutta EKP:n voimaan nojaava lause on ollut se, johon markkinat ovat tähän asti luottaneet.

Tänään torstaina EKP:n on todistettava, että se pystyy vastaamaan huutoonsa. Vastaamatta ei voi jättää.

Euroopan keskuspankin päätehtävä on pitää yllä hintavakautta. Muitakin tehtäviä on, mutta tämä on rahapolitiikan katekismuksen ykköskäsky. Nyt ei ole mitään epäselvää siinä, onko keskuspankille tilaus toimia ykköstehtävässään. Eurooppa valuu kohti deflaatiota ja korot ovat jo nollassa. Vaikka pääselitys on öljyn hinnan alentuminen, pankin on syytä toimia ajoissa, jotta kehitys katkaistaan nopeasti.

Vaikka reaalitalouden työntäminen ja elvyttäminen eivät ole suoraan EKP:n tehtäviä, nyt deflaatiokehityksen katkaiseminen palvelee reaalitaloutta. Inflaatiota kiihdyttävät toimet halventavat euroa, mikä on hyväksi.

Ongelma ei ole siis mandaatissa, mutta ei myöskään EKP:n voimassa. Jos rahavirran kasvattaminen auttaa, keskuspankki on oikeassa paikassa: sillä on koko ajan käsi hanalla, ja hanakin on oma.

Ongelma on sama, joka on kiusannut euroaluetta alusta saakka: eroavat näkemykset siitä, mitä yhteisyys yhteisvaluutta-alueessa käytännössä tarkoittaa.

Saksa ja saksalaiset edustajat EKP:ssä ovat vastustaneet toimia, joiden voidaan tulkita lisäävän yhteistä riskiä ja pienentävän kriisimaiden sopeutustarvetta. Kriisimaissa taas haetaan turvaa yhteisyydestä.

EKP joutuu torstaina toimimaan vastatakseen huutoonsa ja talouden tarpeisiin, mutta pankin on rakennettava toimensa risteävien intressien päälle. Päätöksiä tietysti voidaan tehdä äänestämällä, mutta Saksan yli ei ole viisasta kävellä.

Oletettavin malli on hajautettu. EKP päättää, että kansalliset keskuspankit ostavat jälkimarkkinoilta kotimaittensa lainoja. Ehkä sovitaan joistain kuukausittaisista ylärajoista ja jätetään operaation kesto auki: esimerkiksi sanomalla "as long as it takes" (niin pitkään kuin tarve vaatii). Kunkin pankin ostoskorin hinta määrittyisi keskuspankin pääoma-avaimen – talouden koon – mukaisesti.

Näin pidettäisiin yhteisen riskin kasvu kurissa. Kansalliset pankit saavat eriytetysti sekä riskit että mahdolliset voitot ostoistaan. Suomen Pankki siis panisi tilauksen sisään ja hankkisi jälkimarkkinoilta – käytännössä kansainvälisiltä institutionaalisilta sijoittajilta – Suomen valtion obligaatioita. Jos yhteisostopotti on 500 miljardia euroa ja pääoma-avain on käytössä, Suomen velkaa ostettaisiin noin 10 miljardin arvosta.

Aika riskitöntä tavaraa siis. Samoin Saksalle.

Hajautetussa yhteisoperaatiossa on murheensakin. Hanke ei ole yhteisvaluutta-alueen hengen mukainen: astuttaisiin kohti rahapolitiikan kansallistamista. Se voi syödä sitä kokonaisuuden voimaa, johon Draghin lausunto nojasi.

Toinen ongelma liittyy mahdolliseen riskien laukeamiseen. Entä jos vaikka Italian keskuspankki joutuu Italian lainoja ostettuaan lainojen aiheuttamiin ongelmiin? Italia auttaa, mutta jos joutuu auttamaan yli varojensa, kuka auttaa Italiaa?

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat