Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Työttömyys ratkaisee suosion Suomessa ja suurvallassa

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Suomalaiset katsovat Yhdysvaltoja ulkopuolisen silmin ja näkevät suurvallan, joka on maailmalla aktiivinen ja vaikutusvaltainen. Maan presidentin vuotuinen liittovaltion tilaa käsittelevä puhe osoittaa kuitenkin, että myös suurvallan päämiehen ensimmäinen huoli on suosio kotimaassa. Suosion kannalta ratkaisevaa on talous ja varsinkin työpaikkojen saatavuus.

Tiistaina puhuneella Barack Obamalla ei ole enää edessään vaalikamppailuja, eikä Yhdysvallat ole edeltävien vuosien tapaan sidottu kaukaisiin sotiin muilla mantereilla. Hänen tärkein valttinsa on Yhdysvaltojen talous, joka on Eurooppaan ja Suomeen verrattuna huomattavasti paremmassa vauhdissa.

Obaman keskeinen viesti oli, että finanssikuplan puhkeamisesta alkanut kriisi on nyt ohi. Työttömyys on alempana kuin kriisin alkaessa.

Tarkkaan ottaen väitteen paikkansapitävyys riippuu siitä, määritteleekö alkuhetkeksi syksyn 2008 vai jo aiemmat tapahtumat, mutta perussuunta on selvä. Yhdysvaltojen talous luo uusia työpaikkoja. Kymmenessä prosentissa käynyt työttömyysaste on laskenut vuodesta 2010 lähtien ja on nyt alle kuudessa prosentissa. Työttömyyden sijaan ihmisten mieliä vaivaa nyt työssäkäyvän keskiluokan asema, joten se sai myös Obaman puheessa pääosan.

Parantunut työllisyystilanne näkyy Obaman suosiossa, joka on viime vuoden aikana osoittanut varovaisia nousun merkkejä, vaikka maan kaksinapainen sisäpoliittinen asetelma on jarruttanut päätösten syntymistä.

Suomessa tuoreimmat työttömyysluvut julkistettiin tiistaina. Työttömien määrän tasainen kasvu on jatkunut. Tilastokeskuksen mukaan työttömiä oli joulukuussa 232 000. Kasvua oli 27 000 ihmistä. Prosentteina työttömyysaste oli 8,8 eli liki prosenttiyksikön verran enemmän kuin vuotta aikaisemmin. Sama suunta on jatkunut jo kolmen vuoden ajan.

Suomessa ei voi puhua finanssikriisin vaikutusten väistymisestä. Suomi on vaivihkaa palaamassa korkean työttömyyden yhteiskunnaksi.

Se todennäköisesti selittää osittain nykyisen hallituksen epäsuosiota, vaikka hallitus ei suoraan päätäkään työpaikkojen syntymisestä.

Tosin Yhdysvalloissa presidentin valta työmarkkinoilla on vielä pienempi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat