Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hyvinvointitalous ei alistu talouspuheelle

Pääkirjoitus
 
Heikki Parviainen

Elina Grundström kirjoitti talouspuheen ylivaltaa tarkastelevassa kolumnissaan (HS 20. 1.) Sosten hyvinvointitalous-käsitteestä. Tähän liittyen haluan esittää joitakin tarkennuksia.

Grundström kritisoi Sosten hyvinvointitalousajattelua siitä, että siinä talouspuheelle alistetaan sellaisia asioita, joilla on arvoa sellaisenaan. Näin ollen esimerkiksi hyvinvointia tulisi arvottaa yhteiskunnassa ainoastaan suhteessa ihmisten kykyyn osallistua tehokkaasti taloudelliseen toimintaan. Tulkinta ei pidä paikkaansa.

Hyvinvointitalouden päämäärä on ihmisten hyvinvointi ja hyvä elämä. Hyvinvointi ja terveys ovat arvokkaita sinällään. Talous on yksi viitekehys, ja talouden hallinta politiikalla on yksi väline hyvinvoinnin tavoittelussa.

Millainen talouspolitiikka tai -järjestelmä tuottaa suurimman mahdollisen määrän hyvinvointia? Voiko taloudellisia resursseja jakaa nykyistä paremmin ja tuottavammin? Onko meillä varaa jättää tekemättä investoinnit hyvinvointiin?

Muutostarpeiden tunnistamisen ohella hyvinvointitalouden käsitteen kautta pyritään löytämään myös konkreettisia ratkaisuvaihtoehtoja Grundströminkin mainitsemiin ongelmiin.

Heikki Parviainen
erityisasiantuntija
Soste – Suomen sosiaali ja terveys ry

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat